Opozicija sprema zahtjev za opoziv hrvatskog ministra zdravlja

Tanjug
Opozicija sprema zahtjev za opoziv hrvatskog ministra zdravlja

ZAGREB - Ministar zdravlja Vili Beroš našao se na meti kritika zbog niza problema koje prate Hrvatsku u korona krizi, a u javnosti se sve češće govori o njegovoj smjeni ili ostavci, između ostalog, i zbog nesprovođenja reforme zdravstvenog sistema.

Nekadašnji ministar zdravlja Goranko Fižulić za Beroša kaže da je "slučajni ministar", koji se na tom mjestu našao nakon što je njegov prethodnik bio osuđen na ostavku.

"Ministar Beroš će prije otići iz vlade, nego što Hrvatska vidi bilo kakvu reformu. Stvarna reforma zdravstva ne može biti projekt jednog ministra ili ministarstva, ona mora biti projekt cijele vlade", rekao je Fižulić u izjavi za zagrebačku N1 tv.

O tome da ministar Beroš prolazi kroz jedno zaista neugodno razdoblje, piše i riječki Novi list.

List navodi da je borba protiv epidemije Beroša promovisala u pravu političku zvijezdu, na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima dobio je na HDZ-ovoj listi čak više preferencijskih glasova nego premijer Andrej Plenković, a ovih dana mediji spekulišu hoće li i kada Beroš biti - smijenjen.

Premijer je svojom izjavom u petak, kada nije baš odlučno stao u obranu svog ministra, dao materijal za ovakva nagađanja, ali u vladi tvrde da Berošev status uopšte nije tema.

List smtra da će Plenković ipak uskoro na sasvim konkretan način morati da pokaže da li će Beroš ostati na ministarkoj poziciji s obzirom na to da se opozicija sprema da u parlamentu pokrene postupak izglasavanja nepoverenja, a ta procedura ima strogo propisane rokove.

Inizijativa za smjenu dolazi iz najuticajnije opozicione SDP, koji i sam može skupiti najmanje 31 zastupnički potpis, koliko je potrebno za zahtjev za opoziv.

"Sve što se događalo proteklih nekoliko sedmica, od obustave isporuke lijekova bolnicama, pa do skandala s informatičkom platformom cijepise.hr, pokazuje da ministar Beroš jednostavno mora otići", rekao je ranije lide SDP-a Peđa Grbin.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana