Огорец о паду МиГ-а: Да ли бисте ви сјели и возили ауто стар 40 година

Танјуг
Foto: Принтскрин

ЗАГРЕБ- Узрок пада авиона хрватског ратног ваздухопловства МиГ 21 још званично је саопштен, а аналитичар Маринко Огорец каже да овакве ситације не би требало да чуде јер су то летјелице старе 40 година.

Ове летјелице су, каже, одавно на истеку својих ресурса.

"Срећна је околност да су пилоти преживјели и да авион није пао у насељено мјесто", рекао је Огорец за загребачку Н1 тв.

Подсјећа да је Хрватска од Француске купила Рафале и када они стигну, каже, ситуација ће бити другачија.

Истиче да је посао војног пилота врло ризична професија и да се људи добровољно одлучују за то занимање.

“Да ли бисте ви сјели и возили ауто стар 40 година? Они се одржавају, то је чињеница, али ви никад не знате шта се може догодити”, каже овај војни аналитичар.

Огорец не види ни један једини разлог зашто би министар одбране Марио Баножић требало да поднесе оставку, што су тражили неки опозициони посланици.

 “Нити је он довео те мигове, нити их је задржавао. Ситуација је таква каква јесте, располажемо с тиме чиме  располажемо. Чињеница је да имамо застарјелу технику и чињеница је да је влада купила нову технику, али она не може доћи преко ноћи”, каже Огорец.

Чињеница је, напомиње, да се двадесет година у оружане снаге није улагало онолико колико би требало.

Сматра да када је о резултатима истраге ријеч не би баш све требало да иде у јавност.

“Ова истрага је прије свега стручна истрага која би требала стручњацима да да резултате шта се догодило, не видим зашто би то требало да занима јавност која баш нема превише нити дотицаја с тиме нити има утицаја у томе. То би прије свега требало служити пилотима и аредоромском особљу да знају што се догодило”, казао је аналитичар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана