Одгођено суђење у предмету "Државни удар"

Срна
Одгођено суђење у предмету "Државни удар"

ПОДГОРИЦА - И данас је у Вишем суду у Подгорици одгођено суђење у поновљеном поступку групи која се терети за изазивање нереда на дан парламентарних избора 2016. године у Црној Гори, познатијем као "државни удар" или "тероризам у покушају".

Уважено је обавјештење оптужених Милана Кнежевића и Андрије Мандића да имају посланичке обавезе у Скупштини Црне Горе поводом избора судије Уставног суда.

Судија Зоран Радовић обавијестио је присутне да је свједок сарадник Александар Синђелић суду доставио поднесак који је увредљиве садржине за Мандића и Кнежевића.

Он је, између осталог, навео да је Синђелић у писму, које је послао из хрватског затвора, написао да су Мандић и Кнежевић "удбашка мафија" и да је због одуговлачења поступка у којем је он свједок сарадник поднио кривичне пријаве против њих двојице.

Радовић је рекао да су те пријаве одбачене.

Апелациони суд раније је укинуо пресуду којом је 13 оптужених осуђено на укупно 70 година затвора, а поступак је враћен на поновно суђење Вишем суду у Подгорици пред измијењеним судским вијећем.

Раније је судија Сузана Мугоша, приликом изрицања пресуде, између осталог, навела да су руски држављани Едуард Шишмаков и Владимир Попов од 2016. године формирали криминалну групу у Србији, Русији и Црној Гори, која је требало да изврши криминална дјела како би застрашила грађане Црне Горе.

Едуард Шишмаков је првостепеном пресудом, која је укинута, осуђен на 15 година затвора, Владимир Попов на 12, лидери опозиционог Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић на по пет година, а Братислав Дикић на осам година затвора.

Предраг Богићевић и Немања Ристић укинутом пресудом били су осуђени на по седам година робије, Михајло Чађеновић на годину и шест мјесеци, Бранка Милић, држављанка Србије која је са суђења побјегла у Амбасаду Србије, била је осуђена на три године затвора.

Милану Душићу је била изречена казна на годину и по затвора, Драган Максић био је осуђен на годину и девет мјесеци, Србољуб Ђорђевић на годину и по, а Кристина Христић била је осуђена на условну казну. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана