Odgođeno suđenje u predmetu "Državni udar"

Srna
Odgođeno suđenje u predmetu "Državni udar"

PODGORICA - I danas je u Višem sudu u Podgorici odgođeno suđenje u ponovljenom postupku grupi koja se tereti za izazivanje nereda na dan parlamentarnih izbora 2016. godine u Crnoj Gori, poznatijem kao "državni udar" ili "terorizam u pokušaju".

Uvaženo je obavještenje optuženih Milana Kneževića i Andrije Mandića da imaju poslaničke obaveze u Skupštini Crne Gore povodom izbora sudije Ustavnog suda.

Sudija Zoran Radović obavijestio je prisutne da je svjedok saradnik Aleksandar Sinđelić sudu dostavio podnesak koji je uvredljive sadržine za Mandića i Kneževića.

On je, između ostalog, naveo da je Sinđelić u pismu, koje je poslao iz hrvatskog zatvora, napisao da su Mandić i Knežević "udbaška mafija" i da je zbog odugovlačenja postupka u kojem je on svjedok saradnik podnio krivične prijave protiv njih dvojice.

Radović je rekao da su te prijave odbačene.

Apelacioni sud ranije je ukinuo presudu kojom je 13 optuženih osuđeno na ukupno 70 godina zatvora, a postupak je vraćen na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici pred izmijenjenim sudskim vijećem.

Ranije je sudija Suzana Mugoša, prilikom izricanja presude, između ostalog, navela da su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov od 2016. godine formirali kriminalnu grupu u Srbiji, Rusiji i Crnoj Gori, koja je trebalo da izvrši kriminalna djela kako bi zastrašila građane Crne Gore.

Eduard Šišmakov je prvostepenom presudom, koja je ukinuta, osuđen na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12, lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina, a Bratislav Dikić na osam godina zatvora.

Predrag Bogićević i Nemanja Ristić ukinutom presudom bili su osuđeni na po sedam godina robije, Mihajlo Čađenović na godinu i šest mjeseci, Branka Milić, državljanka Srbije koja je sa suđenja pobjegla u Ambasadu Srbije, bila je osuđena na tri godine zatvora.

Milanu Dušiću je bila izrečena kazna na godinu i po zatvora, Dragan Maksić bio je osuđen na godinu i devet mjeseci, Srboljub Đorđević na godinu i po, a Kristina Hristić bila je osuđena na uslovnu kaznu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana