Од јануара улазак у Хрватску неће бити као до сада

ГС
Foto: Илустрација

Вијеће ЕУ је данас послало Европском парламенту нацрт одлуке о "пуној примјени шенгенске правне имовине у Републици Хрватској".

То значи да ће се укинути ваздушне, копнене и поморске границе са чланицама шенгенског простора.

У ваздушним лукама у земљама шенгенског простора потребно је промијенити излазе за авионе које долазе и одлазе из Хрватске како би се путници раздвојили, односно упутили на излазе без граничних контрола. Исто треба направити и у хрватским ваздушним лукама.

Први такав датум у овом случају је задња недјеља у марту наредне године односно 26. марта.

Вијеће Европске уније послало је у сриједу нацрт одлуке о “пуној примјени шенгенске правне имовине у Републици Хрватској” у Европски парламент уз попратно писмо предсједници Парламента Роберти Метсоли у којем се тражи достава мишљења што је раније могуће.

У приједлогу одлуке каже се такође да се од 1. јануара 2023. укидају сва ограничења за коришћење шенгенског информацијског система (SIS).

Процедура одлучивања о приступу у шенгенски простор предвиђа да се прије коначне одлуке Вијећа ЕУ-а затражи мишљење Европског парламента.

Истовремено чланови еврозоне и Шенгена

То мишљење за Вијеће није обавезујуће, али представља процедурални корак који се не може заобићи. Одлука је о покретању поступка донесена је у сриједу на састанку Одбора сталних представника (Coreper), који чине амбасадори држава чланица ЕУ-а.

Не буде ли неких непредвиђених препрека, Хрватска би тако у десетој години свога чланства у ЕУ-у требало истовремено да постане чланица Шенгенског простора и еврозоне, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана