Od januara ulazak u Hrvatsku neće biti kao do sada

GS
Foto: Ilustracija

Vijeće EU je danas poslalo Evropskom parlamentu nacrt odluke o "punoj primjeni šengenske pravne imovine u Republici Hrvatskoj".

To znači da će se ukinuti vazdušne, kopnene i pomorske granice sa članicama šengenskog prostora.

U vazdušnim lukama u zemljama šengenskog prostora potrebno je promijeniti izlaze za avione koje dolaze i odlaze iz Hrvatske kako bi se putnici razdvojili, odnosno uputili na izlaze bez graničnih kontrola. Isto treba napraviti i u hrvatskim vazdušnim lukama.

Prvi takav datum u ovom slučaju je zadnja nedjelja u martu naredne godine odnosno 26. marta.

Vijeće Evropske unije poslalo je u srijedu nacrt odluke o “punoj primjeni šengenske pravne imovine u Republici Hrvatskoj” u Evropski parlament uz popratno pismo predsjednici Parlamenta Roberti Metsoli u kojem se traži dostava mišljenja što je ranije moguće.

U prijedlogu odluke kaže se takođe da se od 1. januara 2023. ukidaju sva ograničenja za korišćenje šengenskog informacijskog sistema (SIS).

Procedura odlučivanja o pristupu u šengenski prostor predviđa da se prije konačne odluke Vijeća EU-a zatraži mišljenje Evropskog parlamenta.

Istovremeno članovi evrozone i Šengena

To mišljenje za Vijeće nije obavezujuće, ali predstavlja proceduralni korak koji se ne može zaobići. Odluka je o pokretanju postupka donesena je u srijedu na sastanku Odbora stalnih predstavnika (Coreper), koji čine ambasadori država članica EU-a.

Ne bude li nekih nepredviđenih prepreka, Hrvatska bi tako u desetoj godini svoga članstva u EU-u trebalo istovremeno da postane članica Šengenskog prostora i evrozone, prenosi B92.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana