Обрт у полицијској истрази атентата у Београду: Права мета био владика Јоаникије

Агенције
Обрт у полицијској истрази атентата у Београду: Права мета био владика Јоаникије

БЕОГРАД - Српске безбједносне службе дошле су до нових сазнања у вези са покушајем убиства бизнисмена и добротвора СПЦ Миодрага Даке Давидовића. Оперативни подаци до који се дошло вјештачењем указују да је највјероватније мета напада ипак био владика Јоаникије.

Позивајући се на изјаве више извора у српским безбједносним службама, поједини српски и црногорски медији су објавили како на то указују одређена вјештачења која су недавно завршена, а која су се обрађивала више мјесеци.

Уколико се ова сазнања истражитеља поткријепе материјалним доказима, то баца ново свјетло на читав тај случај. Како наводи лист “Борба”, том порталу је потврђено да се чекају још неки налази, тачније, ДНК узорак који је узет са мјеста одакле је пуцано критичне ноћи.

Како је тај портал раније писао, на основу базних станица мобилних телефона, лоцирано је неколико црногорских држављана из криминалног миљеа у близини хотела “Краун плаза”, у моменту пуцњаве на Давидовића и владику Јоаникија.

Према информацијама из извора блиских истрази те особе су под посебном обрадом. Да ли је случајност или нешто друго, да криминалци буду у близини мјеста гдје је покушан атентат на владику Јоаникија и Миодрага Давидовића, великог донатора СПЦ и противника режима Мила Ђукановића, остаје да утврди истрага.

Давидовић је у тренутку рањавања, 10. децембра прошле године, око 21 час, био у кафићу, на међуспрату хотела “Краун плаза” на Новом Београду, заједно са владиком Јоаникијем, епископом будимљанско-никшићким.

Он је погођен у руку хицем из снајпера, а према првим сазнањима из истраге, само је сплет срећних околности помогао да не буде убијен.

Ликвидација Булатовића

До сада прикупљена оперативна сазнања о мотивима и начину извршења неуспјелог атентата у хотелу “Краун плаза” увелико подсјећају на ликвидацију војног министра Павла Булатовића. Он је убијен из снајпера у фебруару 2000. у ресторану ФК “Рад” у Београду, а та ликвидација је касније покренула лавину политичких промјена у Србији, али не и у Црној Гори.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана