Обиљежене 103 године од одржавања Подгоричке скупштине

Срна
Обиљежене 103 године од одржавања Подгоричке скупштине

ПОДГОРИЦА - У крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици вечерас је, у оквиру манифестације “Дани српског сабора”, обиљежена 103. годишњица одржавања Подгоричке скупштине, након које се Црна Гора се присајединила са Србијом и ушла у састав Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године.

Предсједник Српског националног савјета Црне Горе Момчило Вуксановић рекао је да је Подгоричка скупштина нешто посебно.

“Ми тај датум славимо и надамо се да ће доћи вријеме да ће границе бити поништене и да ће народ живјети заједно”, истакао је Вуксановић поздрављајући скуп.

Књижевник Драган Лакићевић у пригодној бесједи је истакао је ово један од најзначајнијих празника у историји Црне Горе.

У организацији Српског националног савјета Црне Горе, Српског информативно-културног клуба “Свети Сава” и Српског културног центра “Патријарх Варнава”, вечерас су почели “Дани српског саборовања” који ће трајати до 1. децембра.

Велика народна скупштина српског народа у Црној Гори, познатија као Подгоричка скупштина, била је народно представништво Црне Горе након Првог свјетског рата.

Одлука Подгоричке скупштине о уједињењу Црне Горе са Србијом била је увод у проглашење заједничке државе Срба, Хрвата и Словенаца.

Црна Гора и Србија биле су у разним облицима заједничке државе 88 година, односно све до референдум 21. маја 2006. године, на којем је изгласана црногорска независност.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана