Obilježene 103 godine od održavanja Podgoričke skupštine

Srna
Obilježene 103 godine od održavanja Podgoričke skupštine

PODGORICA - U kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici večeras je, u okviru manifestacije “Dani srpskog sabora”, obilježena 103. godišnjica održavanja Podgoričke skupštine, nakon koje se Crna Gora se prisajedinila sa Srbijom i ušla u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović rekao je da je Podgorička skupština nešto posebno.

“Mi taj datum slavimo i nadamo se da će doći vrijeme da će granice biti poništene i da će narod živjeti zajedno”, istakao je Vuksanović pozdravljajući skup.

Književnik Dragan Lakićević u prigodnoj besjedi je istakao je ovo jedan od najznačajnijih praznika u istoriji Crne Gore.

U organizaciji Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, Srpskog informativno-kulturnog kluba “Sveti Sava” i Srpskog kulturnog centra “Patrijarh Varnava”, večeras su počeli “Dani srpskog saborovanja” koji će trajati do 1. decembra.

Velika narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori, poznatija kao Podgorička skupština, bila je narodno predstavništvo Crne Gore nakon Prvog svjetskog rata.

Odluka Podgoričke skupštine o ujedinjenju Crne Gore sa Srbijom bila je uvod u proglašenje zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca.

Crna Gora i Srbija bile su u raznim oblicima zajedničke države 88 godina, odnosno sve do referendum 21. maja 2006. godine, na kojem je izglasana crnogorska nezavisnost.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana