Нови удар вуковарских власти на Србе

Срна
Нови удар вуковарских власти на Србе

ВУКОВАР - Градске власти Вуковара, на челу са градоначелником Иваном Пенавом, искористиле су ванредне прилике у Хрватској, изазване пандемијом вируса корона, да обуставе испате удружењима и вијећима националних мањина, што је изазвало протест вуковарских Срба, који су тај потез оцијенили као незаконит.

 

Одлуком Градског вијећа обустављене су исплате удружењима којима су одобрена финансијска средства, осим исплате средстава која су одобрена за испуњавање обавеза из радног односа по уговорима о раду.

Клуб посланика Самосталне демократске српске странке /СДСС/ у Градском вијећу Вуковара успротивио се одлуци о обустаљеању исплате финансијских средстава вијећима националних мањина.

 Та вијећа, како се наводи у саопштењу СДСС-а, неопходна су за функционисање националних мањина.

У вријеме епидемије вируса корона вијећа српске националне мањине волонтерски су се укључила и помажу старијим и немоћним особама у куповини животних потрепштина и лијекова.

"Противправном обуставом исплате средстава онемогућило би се дјеловање вијећа националних мањина, чиме би се посљедично утицало и на старије и немоћне особе", наводе из Клуба посланика СДСС-а, а преноси портал "Директно".

Српски представници упозоравају да су одлуком Градског вијећа прекршени и чланови Уставног закона којима је прописано да вијећа националних мањина имају право бити обавијештена о сваком питању које се тиче њиховог положаја.

Такође, посланици СДСС упозоравају да је представничко тијело јединице локалне самоуправе дужно од вијећа националних мањина основаних на њеном подручју затражити мишљење и приједлоге о одредбама којима се уређују права и слободе националних мањина, што није учињено.

СДСС сматра да се задирањем у дјеловање Вијећа националних мањина дерогира Уставни закон о правима националних мањина, којим је и установљен и уређен институт вијећа и представника националних мањина у јединицама самоуправе. Градско вијеће Вуковара и градоначелник Иван Пенава својевремено су одбили да реализују и одлуку Уставног суда Хрватске о положају ћирилице у граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана