Novi udar vukovarskih vlasti na Srbe

Srna
Novi udar vukovarskih vlasti na Srbe

VUKOVAR - Gradske vlasti Vukovara, na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Penavom, iskoristile su vanredne prilike u Hrvatskoj, izazvane pandemijom virusa korona, da obustave ispate udruženjima i vijećima nacionalnih manjina, što je izazvalo protest vukovarskih Srba, koji su taj potez ocijenili kao nezakonit.

 

Odlukom Gradskog vijeća obustavljene su isplate udruženjima kojima su odobrena finansijska sredstva, osim isplate sredstava koja su odobrena za ispunjavanje obaveza iz radnog odnosa po ugovorima o radu.

Klub poslanika Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ u Gradskom vijeću Vukovara usprotivio se odluci o obustaljeanju isplate finansijskih sredstava vijećima nacionalnih manjina.

 Ta vijeća, kako se navodi u saopštenju SDSS-a, neophodna su za funkcionisanje nacionalnih manjina.

U vrijeme epidemije virusa korona vijeća srpske nacionalne manjine volonterski su se uključila i pomažu starijim i nemoćnim osobama u kupovini životnih potrepština i lijekova.

"Protivpravnom obustavom isplate sredstava onemogućilo bi se djelovanje vijeća nacionalnih manjina, čime bi se posljedično uticalo i na starije i nemoćne osobe", navode iz Kluba poslanika SDSS-a, a prenosi portal "Direktno".

Srpski predstavnici upozoravaju da su odlukom Gradskog vijeća prekršeni i članovi Ustavnog zakona kojima je propisano da vijeća nacionalnih manjina imaju pravo biti obaviještena o svakom pitanju koje se tiče njihovog položaja.

Takođe, poslanici SDSS upozoravaju da je predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave dužno od vijeća nacionalnih manjina osnovanih na njenom području zatražiti mišljenje i prijedloge o odredbama kojima se uređuju prava i slobode nacionalnih manjina, što nije učinjeno.

SDSS smatra da se zadiranjem u djelovanje Vijeća nacionalnih manjina derogira Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, kojim je i ustanovljen i uređen institut vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama samouprave. Gradsko vijeće Vukovara i gradonačelnik Ivan Penava svojevremeno su odbili da realizuju i odluku Ustavnog suda Hrvatske o položaju ćirilice u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana