Новаковић-Ђуровић се нада да ће приморје ове сезоне имати воду

Танјуг
Новаковић-Ђуровић се нада да ће приморје ове сезоне имати воду

ПОДГОРИЦА - Црногорска министарка екологије, просторног планирања и урбанизма Ана Новаковић Ђуровић каже да је оптимиста да ће приморје ове сезоне имати воду и да ће туристичка понуда бити боље припремљена.

Према њеним ријечима, у претходном периоду је било разлога за бригу, али су, додала је, позитиван утицај имале предузете активности спречевања нелегалне експлоатације шљунка из корита реке Мораче.

Она је гостујући на ТВЦГ истакла да је у плану детаљна ревалитизаицја која дугорочно треба да побољша стање на водоизворишту Боље сестре али и генерално стање животне средине.

"Сва питања везана за заштиту животне средине која између осталог укључује очување екосистема и рибљег фонда нису питања од годину или две. Ово су питања која су ту деценијама. Треба пронаћи добар узрок", рекла је Новаковић Ђуровић. На негативно водоизвориште Боље сестре није, каже, утицала само експлоатација шљунка, већ су то и климантске промене иако се та аргументација тешко прихвата.

Коментаришући да ли постоји трајно решење за очување Аде Бојане, Новаковић Ђуровић је казала да није мала ствар припремити Аду Бојану за туристичку сезону и додала да су пешчане дине дале резултате.

"Вјерујем да ће и ове године бити добро припремљена туристичка сезона. Међутим, дугорочно као и што говоримо о водоизворишту Боље сестре, да бисте дали добар одговор вама требају добри подаци, а тиме се нико деценијама није бавио.

Дакле, неопходан је добар мониторинг да бисте видели праве узроке ерозије", поручила је она.

Мониторинг се, како је поручила, успоставља и верује да ће за следећу сезону бити спреман предлог средњорочних, ако не дугорочних ријешења када је у питању ерозија, пренио је портал РТЦГ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана