Novaković-Đurović se nada da će primorje ove sezone imati vodu

Tanjug
Novaković-Đurović se nada da će primorje ove sezone imati vodu

PODGORICA - Crnogorska ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović kaže da je optimista da će primorje ove sezone imati vodu i da će turistička ponuda biti bolje pripremljena.

Prema njenim riječima, u prethodnom periodu je bilo razloga za brigu, ali su, dodala je, pozitivan uticaj imale preduzete aktivnosti sprečevanja nelegalne eksploatacije šljunka iz korita reke Morače.

Ona je gostujući na TVCG istakla da je u planu detaljna revalitizaicja koja dugoročno treba da poboljša stanje na vodoizvorištu Bolje sestre ali i generalno stanje životne sredine.

"Sva pitanja vezana za zaštitu životne sredine koja između ostalog uključuje očuvanje ekosistema i ribljeg fonda nisu pitanja od godinu ili dve. Ovo su pitanja koja su tu decenijama. Treba pronaći dobar uzrok", rekla je Novaković Đurović. Na negativno vodoizvorište Bolje sestre nije, kaže, uticala samo eksploatacija šljunka, već su to i klimantske promene iako se ta argumentacija teško prihvata.

Komentarišući da li postoji trajno rešenje za očuvanje Ade Bojane, Novaković Đurović je kazala da nije mala stvar pripremiti Adu Bojanu za turističku sezonu i dodala da su peščane dine dale rezultate.

"Vjerujem da će i ove godine biti dobro pripremljena turistička sezona. Međutim, dugoročno kao i što govorimo o vodoizvorištu Bolje sestre, da biste dali dobar odgovor vama trebaju dobri podaci, a time se niko decenijama nije bavio.

Dakle, neophodan je dobar monitoring da biste videli prave uzroke erozije", poručila je ona.

Monitoring se, kako je poručila, uspostavlja i veruje da će za sledeću sezonu biti spreman predlog srednjoročnih, ako ne dugoročnih riješenja kada je u pitanju erozija, prenio je portal RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana