Нобило: Могао сам два пута да затворим Туђмана

Срна
Нобило: Могао сам два пута да затворим Туђмана

ЗАГРЕБ - Загребачки адвокат Анто Нобило рекао је да је као тужилац два пута био у прилици да кривично гони тадашњег лидера ХДЗ-а Фрању Туђмана и забрани ХДЗ због подршке Независној Држави Хрватској (НДХ) на оснивачком конгресу странке 1989. године и планирања државног удара у децембру 1990. године.

Нобило каже да је на оснивачком конгресу ХДЗ-а у Загребу 1989. године Туђман, између осталог, рекао да „НДХ није била само фашистичка творевина, него и израз жеље хрватског народа за самосталном државом“.

-Када смо оцјењивали треба ли забранити ХДЗ након конгреса у Лисинском, након притисака једног дијела политике, одлучили смо да нећемо ићи са тим поступком. Иако, било је пуно ватре и националистичке атмосфере, долазили су људи извана са свакаквим заставама - рекао је Нобило за „Глас Истре“.

Он је навео да су Туђман и некадашњи официр Удбе Јосип Фрањо у децембру 1990. године израдили и прошири летак у којем се, између редова, налазио позив на устанак, рушење власт и напад на Србе коју су тада одржавали такозване „митинге истине“ и који су се на путу за Љубљану зауставили у Загребу.

-Тако су вјероватно хтјели преузети власт у Хрватској - рекао је Нобило и додао да су том приликом могли да затворе Туђмана и Манолића и ставе ХДЗ ван закона, али да до тога није дошло.

Он је појаснио да су му тада, док је дежурао у загребачком суду у Загребу, дошли из државне безбједности са пријавама против Туђмана и Манолића.

-Хтјели су да их одемо ухапсити. Специјалци су били спремни, требало је да упадну у њихове просторије, а постојале су информације да ћемо тамо наћи податке и материјалне доказе о томе да Туђмана и друге финансира екстремна емиграција, што је тада било кривично дјело - рекао је Нобило.

Он наводи да до хапшења ипак није дошло, јер је, како каже, видио да нема чврст случај и успротивио се захтјеву државне безбједности.

-Шеф државне безбједности је распустио специјалце који су те ноћи требали покупити врх ХДЗ-а - каже Нобило и додаје да су Туђман и Манолић хтјели тада да „искористе екстремне Србе и изврше државни удар“.

Он је навео да све дешавало 1. децембра 1990. године прије избора.

-Нисмо ишли у прогон јер смо сматрали да немамо доказе и да бисмо изгубили. Нисмо хтјели ићи парадно, а ХДЗ је тада већ имао доста подршке народа и потенцијално би добили грађански рат“, рекао је Нобило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана