Nobilo: Mogao sam dva puta da zatvorim Tuđmana

Srna
Nobilo: Mogao sam dva puta da zatvorim Tuđmana

ZAGREB - Zagrebački advokat Anto Nobilo rekao je da je kao tužilac dva puta bio u prilici da krivično goni tadašnjeg lidera HDZ-a Franju Tuđmana i zabrani HDZ zbog podrške Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) na osnivačkom kongresu stranke 1989. godine i planiranja državnog udara u decembru 1990. godine.

Nobilo kaže da je na osnivačkom kongresu HDZ-a u Zagrebu 1989. godine Tuđman, između ostalog, rekao da „NDH nije bila samo fašistička tvorevina, nego i izraz želje hrvatskog naroda za samostalnom državom“.

-Kada smo ocjenjivali treba li zabraniti HDZ nakon kongresa u Lisinskom, nakon pritisaka jednog dijela politike, odlučili smo da nećemo ići sa tim postupkom. Iako, bilo je puno vatre i nacionalističke atmosfere, dolazili su ljudi izvana sa svakakvim zastavama - rekao je Nobilo za „Glas Istre“.

On je naveo da su Tuđman i nekadašnji oficir Udbe Josip Franjo u decembru 1990. godine izradili i proširi letak u kojem se, između redova, nalazio poziv na ustanak, rušenje vlast i napad na Srbe koju su tada održavali takozvane „mitinge istine“ i koji su se na putu za Ljubljanu zaustavili u Zagrebu.

-Tako su vjerovatno htjeli preuzeti vlast u Hrvatskoj - rekao je Nobilo i dodao da su tom prilikom mogli da zatvore Tuđmana i Manolića i stave HDZ van zakona, ali da do toga nije došlo.

On je pojasnio da su mu tada, dok je dežurao u zagrebačkom sudu u Zagrebu, došli iz državne bezbjednosti sa prijavama protiv Tuđmana i Manolića.

-Htjeli su da ih odemo uhapsiti. Specijalci su bili spremni, trebalo je da upadnu u njihove prostorije, a postojale su informacije da ćemo tamo naći podatke i materijalne dokaze o tome da Tuđmana i druge finansira ekstremna emigracija, što je tada bilo krivično djelo - rekao je Nobilo.

On navodi da do hapšenja ipak nije došlo, jer je, kako kaže, vidio da nema čvrst slučaj i usprotivio se zahtjevu državne bezbjednosti.

-Šef državne bezbjednosti je raspustio specijalce koji su te noći trebali pokupiti vrh HDZ-a - kaže Nobilo i dodaje da su Tuđman i Manolić htjeli tada da „iskoriste ekstremne Srbe i izvrše državni udar“.

On je naveo da sve dešavalo 1. decembra 1990. godine prije izbora.

-Nismo išli u progon jer smo smatrali da nemamo dokaze i da bismo izgubili. Nismo htjeli ići paradno, a HDZ je tada već imao dosta podrške naroda i potencijalno bi dobili građanski rat“, rekao je Nobilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana