Никола Арбутина, начелник општине Двор: Хрватска не слуша ни своје грађане

Ведрана Кулага Симић
Никола Арбутина, начелник општине Двор: Хрватска не слуша ни своје грађане

Хрватска иде зацртаним корацима ка изградњи одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговске горе, иако смо ми у Двору против тога. То су мјештани већ јасно поручили, а на то ћемо наставити да указујемо.

Казао је то у интервјуу за “Глас Српске” начелник општине Двор у Хрватској Никола Арбутина говорећи о намјери државе да на територији те локалне заједнице одлаже радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво из Нуклеарне електране “Кршко”.

- Гледајући цијели процес од доношења стратешких аката до данас који се тичу збрињавања радиоактивног отпада, видљиво је да се држава држи својих планова. Рокови су мало пролонгирани, али се поштује ред корака и иде се ка крајњем циљу. Став грађана Двора, општинског вијећа и мене као начелника је да ми то не подржавамо - истакао је Арбутина. 

ГЛАС: Да ли је на сједницама локалног парламента било ријечи о изградњи одлагалишта на Трговској гори? Да ли о овоме причате са некима из виших републичких структура?

АРБУТИНА: Посљедњи пут су нас обавијестили о неким корацима у јулу. То је разматрано на сједници општинског вијећа. Хрватска је ту локацију уписала у своје стратешке документе и планове, иако је став локалне заједнице, грађана Двора и свих нас овдје да смо ми против тога.

ГЛАС: Хоћете ли настави да то указујете на то?

АРБУТИНА: Мој основни задатак као начелника јесте да заступам грађане Двора, а они су се изјаснили да су против тога. Управо због тога је и мој задатак да указујем стално да смо ми против тога.

ГЛАС: Хоћете ли тражили састанке са републичким званичницима?

АРБУТИНА: Вјероватно ћемо их тражити. У посљедње вријеме нисам то од њих тражио због избора и формирања кључних органа након тога.

ГЛАС: Идентичан став о изградњи одлагалишта на Трговској гори, као мјештани Двора, дијеле и становници у локалним заједницама у сливу ријеке Уне у БиХ. Да ли има основа за страх становништва?

АРБУТИНА: Сигурно је да се људи плаше, као и свега непознатог што се плаше. Нисам стручњак за радиоактивност и не причам о томе. Говорим о томе да је то политичка одлука са којом се грађани Двора не слажу. И то је мој задатак. БиХ је друга земља, други закони и други ред корака који се предузимају. То је легитимно, али њихове кораке не коментаришем.

ГЛАС: Имајући у виду кораке које већ предузела Хрватска, вјерујете ли да постоји још шансе да се одлагалиште направи на другом мјесту?

АРБУТИНА: Увијек постоји. Овај процес није од јуче. Процес збрињавања радиоактивног отпада је стар од 1978. године јер се о томе од тада говори и помињу локације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана