Nikola Arbutina, načelnik opštine Dvor: Hrvatska ne sluša ni svoje građane

Vedrana Kulaga Simić
Nikola Arbutina, načelnik opštine Dvor: Hrvatska ne sluša ni svoje građane

Hrvatska ide zacrtanim koracima ka izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske gore, iako smo mi u Dvoru protiv toga. To su mještani već jasno poručili, a na to ćemo nastaviti da ukazujemo.

Kazao je to u intervjuu za “Glas Srpske” načelnik opštine Dvor u Hrvatskoj Nikola Arbutina govoreći o namjeri države da na teritoriji te lokalne zajednice odlaže radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo iz Nuklearne elektrane “Krško”.

- Gledajući cijeli proces od donošenja strateških akata do danas koji se tiču zbrinjavanja radioaktivnog otpada, vidljivo je da se država drži svojih planova. Rokovi su malo prolongirani, ali se poštuje red koraka i ide se ka krajnjem cilju. Stav građana Dvora, opštinskog vijeća i mene kao načelnika je da mi to ne podržavamo - istakao je Arbutina. 

GLAS: Da li je na sjednicama lokalnog parlamenta bilo riječi o izgradnji odlagališta na Trgovskoj gori? Da li o ovome pričate sa nekima iz viših republičkih struktura?

ARBUTINA: Posljednji put su nas obavijestili o nekim koracima u julu. To je razmatrano na sjednici opštinskog vijeća. Hrvatska je tu lokaciju upisala u svoje strateške dokumente i planove, iako je stav lokalne zajednice, građana Dvora i svih nas ovdje da smo mi protiv toga.

GLAS: Hoćete li nastavi da to ukazujete na to?

ARBUTINA: Moj osnovni zadatak kao načelnika jeste da zastupam građane Dvora, a oni su se izjasnili da su protiv toga. Upravo zbog toga je i moj zadatak da ukazujem stalno da smo mi protiv toga.

GLAS: Hoćete li tražili sastanke sa republičkim zvaničnicima?

ARBUTINA: Vjerovatno ćemo ih tražiti. U posljednje vrijeme nisam to od njih tražio zbog izbora i formiranja ključnih organa nakon toga.

GLAS: Identičan stav o izgradnji odlagališta na Trgovskoj gori, kao mještani Dvora, dijele i stanovnici u lokalnim zajednicama u slivu rijeke Une u BiH. Da li ima osnova za strah stanovništva?

ARBUTINA: Sigurno je da se ljudi plaše, kao i svega nepoznatog što se plaše. Nisam stručnjak za radioaktivnost i ne pričam o tome. Govorim o tome da je to politička odluka sa kojom se građani Dvora ne slažu. I to je moj zadatak. BiH je druga zemlja, drugi zakoni i drugi red koraka koji se preduzimaju. To je legitimno, ali njihove korake ne komentarišem.

GLAS: Imajući u vidu korake koje već preduzela Hrvatska, vjerujete li da postoji još šanse da se odlagalište napravi na drugom mjestu?

ARBUTINA: Uvijek postoji. Ovaj proces nije od juče. Proces zbrinjavanja radioaktivnog otpada je star od 1978. godine jer se o tome od tada govori i pominju lokacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana