Не желе српске паре? "Отровна пилула" Краша, огласио се Шарановић

Б92
Не желе српске паре? "Отровна пилула" Краша, огласио се Шарановић

Загреб - Како пишу хрватски медији, скупштина "Краша" жели да смањи удио власништва српске фирме КСЛ.

Скупштина Краша је чланом 5 свог Статута овластила Управу и Надзорни одбор да у року од пет година могу самостално, без сазивања Скупштине дионичара, донети одлуку о докапитализацији у највећем износу од 250 милиона куна (33,6 млн евра) и искључити право првенства одређених дионичара при упису дионица.

Та одредба је у Статуту од 2003. године, а последњи пут је обновљена 2017., објављено је на порталу Јутарњег листа, Новац.хр.

"Примјера ради, то значи да актуелни НО и Управа могу да донесу одлуку о докапитализацији предузећа, према којој право првенства неће имати Kappa Star Limited (КСЛ), који је прошле сриједе дошла до 22,87 одсто дионица и опасно се приближава бројци од 25 посто", наводи се у тексту.

Портал спекулише да би тако КСЛ пао испод 20 одсто дионица, и додаје да се таква одредба у тржишном жаргону назива "отровном пилулом" јер је, каже дефиниција, "циљ менаџмента да се она учини толико неукусном да потенцијални тражилац неће желити да је прогута".

Власник КСЛ-а, Небојша Шарановић, прокоментарисао је ту одредбу за Новац.хр, истичући да је "нејасно зашто је Управи дато тако широко овлашћење, без икаквих смјерница о цијени дионица, па чак и с могућношћу искључења права првенства само неким деоничарима".

"Очекујемо да Kappa Star Limited има једнак третман као сви други дионичари Краша. Верујемо да се ова одредба, односно овлашћење дато Управи, неће злоупотребити тако што би било који дионичар био искључен из права првенства или што би нове дионице биле издате по непримјерено ниској цени", рекао је Шарановић.

Такав евентуални поступак би, каже, био у директној супротности с начелом једнакости дионичара као једним од темељних принципа дионичарства.

"Неодговорном примјеном овог овлашћења нањела би се значајна штета не само дионичарима којима је искључено право првенства, него и свим другим дионичарима, а изнад свега и самом Крашу”, нагласио је Шарановић.

Српски предузетник је дубоко увјерен "да ће чланови Управе професионално обављати своју функцију, не стављајући ниједног дионичара Краша у дискриминишући положај, јер би свако другачије понашање повукло за собом материјалну и казнену одговорност чланова Управе”.

Према незваничним очекивањима, КСЛ би, уколико оцјени да је дошло до злоупотребе, могао да покрене спорове у Хрватској и иностранству.

Сличну статутарну одредбу има и Атлантик Група, којој се портал обратио за појашњење тог “правила”.

"У случају примјене ове одредбе, Управа мора да објави Извештај о разлозима за искључење права првенства при упису нових дионица, а законодавац притом није посебно ограничио разлоге (осим што исти морају да буду у апсолутном интересу друштва и не смију да буду дискриминаторски).

Атлантик Група је ову могућност користила приликом прикупљања капитала за финансирање куповине Дроге Колинске, када смо прикупили 605 милиона куна. У позиву на учешће у тој докапитализацији Атлантика, Управа је уз сагласност НО-а позвала искључиво она правна лица за које смо закључили да имају израженији интерес и финансијску могућност за прикупљање нужних финансијских средстава у кратком року.

Докапитализација друштва у то време извршена је по пондерисаној просјечној цени трговања у последња три мјесеца, закључно до дана кад је дата понуда за куповину Дроге Колинске, што се тада и сматрало фер тржишном ценом”, одговорили су из Атлантика за Новац.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана