Напетости поводом обиљежавања 151 године од рођења Гоце Делчева

Срна
Напетости поводом обиљежавања 151 године од рођења Гоце Делчева

СКОПЉЕ - Полиција је обезбјеђивала Цркву Светог Спаса у Скопљу, гдје је обиљежена 151 година од рођења револуционара Гоце Делчева, којег присвајају и Сјеверна Македонија и Бугарска.

Делегација Владе Сјеверне Македоније, предвођена премијером Димитром Ковачевским, одала је почаст Гоци Делчеву, а церемонији је присуствовао и предсједник државе Стево Пендеровски.

Бугарска делегација коју је предводио министар унутрашњих послова Иван Демирџиев положила је цвијеће на гроб Гоце Делчева на комеморацији у цркви Светог Спаса.

На церемонију у цркву, гдје почива тијело Гоце Делчева, могло се ући само уз акредитацију, а улица која води до храма је била блокирана, преносе македонски медији.

На контролном пункту код тврђаве Кале окупило се стотину грађана које полиција није пустила да приђу цркви.

На граници са Бугарском, одакле је најављен долазак до 150 људи, како наводе, пао је систем.

Медији јављају да је више од 100 возила чекало на граничном прелазу, међу којима су били и бугарски држављани који су кренули на одавање поште Гоце Делчеву.

Саобраћај је послије нешто више од два сата нормализован.

Министарство унутрашњих послова Сјеверне Македоније саопштило је да је јутрос пао систем на граничном прелазу Деве Баир, као и да је у 12.45 часова троје бугарских држављана на том прелазу нарушило јавни ред и мир.

Поводом 151 године од рођења великог револуционара, из Скопља поручују да су идеали које је Делчев заступао прије више од једног вијека насљеђе и водиља политике Владе Сјеверне Македоније.

Уочи ове свечаности поново је дошло до велике напетости на релацији Софија-Скопље, која је ескалирала након што је 19. јануара у Охриду нападнут секретар бугарског културног центра Христијан Пендиков.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана