Napetosti povodom obilježavanja 151 godine od rođenja Goce Delčeva

Srna
Napetosti povodom obilježavanja 151 godine od rođenja Goce Delčeva

SKOPLjE - Policija je obezbjeđivala Crkvu Svetog Spasa u Skoplju, gdje je obilježena 151 godina od rođenja revolucionara Goce Delčeva, kojeg prisvajaju i Sjeverna Makedonija i Bugarska.

Delegacija Vlade Sjeverne Makedonije, predvođena premijerom Dimitrom Kovačevskim, odala je počast Goci Delčevu, a ceremoniji je prisustvovao i predsjednik države Stevo Penderovski.

Bugarska delegacija koju je predvodio ministar unutrašnjih poslova Ivan Demirdžiev položila je cvijeće na grob Goce Delčeva na komemoraciji u crkvi Svetog Spasa.

Na ceremoniju u crkvu, gdje počiva tijelo Goce Delčeva, moglo se ući samo uz akreditaciju, a ulica koja vodi do hrama je bila blokirana, prenose makedonski mediji.

Na kontrolnom punktu kod tvrđave Kale okupilo se stotinu građana koje policija nije pustila da priđu crkvi.

Na granici sa Bugarskom, odakle je najavljen dolazak do 150 ljudi, kako navode, pao je sistem.

Mediji javljaju da je više od 100 vozila čekalo na graničnom prelazu, među kojima su bili i bugarski državljani koji su krenuli na odavanje pošte Goce Delčevu.

Saobraćaj je poslije nešto više od dva sata normalizovan.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije saopštilo je da je jutros pao sistem na graničnom prelazu Deve Bair, kao i da je u 12.45 časova troje bugarskih državljana na tom prelazu narušilo javni red i mir.

Povodom 151 godine od rođenja velikog revolucionara, iz Skoplja poručuju da su ideali koje je Delčev zastupao prije više od jednog vijeka nasljeđe i vodilja politike Vlade Sjeverne Makedonije.

Uoči ove svečanosti ponovo je došlo do velike napetosti na relaciji Sofija-Skoplje, koja je eskalirala nakon što je 19. januara u Ohridu napadnut sekretar bugarskog kulturnog centra Hristijan Pendikov.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana