Најављен протест шест мјесеци након смрти новинара Владимира Матијанића

Танјуг
Foto: Агенције

ЗАГРЕБ- Шест мјесеци од смрти новинара Владимира Матијанића, новинарска струковна удружења и Хрватско новинарско друштво (ХНД) најавили су протест за недјељу, 5. фебруара у Загребу, захтијевајући формирање тима за независну истрагу и оставку министра здравља Вилија Бероша.

Протест ће бити организован под називом "Опростите што сметам, не могу да дишем", а почеће окупљањем испред Новинарског дома у подне, а сат касније ће бити настављен шетњом до Марковог трга.

Протестоваће се против система који је, како пише загребачки портал Индекс, убио Матијанића и све друге жртве здравственог система, који у Хрватској не функционише.

ХНД се залаже за независну истрагу околности смрти Владимира Матијанића, као и за оставку министра здравства Вилија Бероша.

У поруци поводом протеста се истиче да ово није протест против радница и радника у здравству јер су они једнако тако жртве система који не функционише и да све мање њих остаје да ради у Хрватској.

Наводи се и да је низ других удружења у здравству већ најавило долазак на најављени протест.

ХНД и овом акцијом истрајава са захтјевима постављеним у петицији коју је потписало готово 5000 грађана а којом се тражи да ново, независно тијело спроведе истрагу и  утврди да ли постоје пропусти у лијечењу новинара Матијанића, као и да министар здравства Вили Берош, који у пропустима система  којим руководи ништа спорно - поднесе оставку.

Владимир Матијанић умро је у поподневним сатима 5. августа прошле године, након што је данима тражио помоћ сплитских љекара, а Хитна помоћ је одбила да га транспортује у болницу. Током та четири дана не само да није био хоспитализован већ није ни добио адекватни здравствени преглед.

Шест мјесеци након смрти Матијанића није покренут службени поступак, нико није смијењен нити је ико одговарао, чак ни дисциплински ни етички.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана