Najavljen protest šest mjeseci nakon smrti novinara Vladimira Matijanića

Tanjug
Foto: Agencije

ZAGREB- Šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, novinarska strukovna udruženja i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najavili su protest za nedjelju, 5. februara u Zagrebu, zahtijevajući formiranje tima za nezavisnu istragu i ostavku ministra zdravlja Vilija Beroša.

Protest će biti organizovan pod nazivom "Oprostite što smetam, ne mogu da dišem", a počeće okupljanjem ispred Novinarskog doma u podne, a sat kasnije će biti nastavljen šetnjom do Markovog trga.

Protestovaće se protiv sistema koji je, kako piše zagrebački portal Indeks, ubio Matijanića i sve druge žrtve zdravstvenog sistema, koji u Hrvatskoj ne funkcioniše.

HND se zalaže za nezavisnu istragu okolnosti smrti Vladimira Matijanića, kao i za ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša.

U poruci povodom protesta se ističe da ovo nije protest protiv radnica i radnika u zdravstvu jer su oni jednako tako žrtve sistema koji ne funkcioniše i da sve manje njih ostaje da radi u Hrvatskoj.

Navodi se i da je niz drugih udruženja u zdravstvu već najavilo dolazak na najavljeni protest.

HND i ovom akcijom istrajava sa zahtjevima postavljenim u peticiji koju je potpisalo gotovo 5000 građana a kojom se traži da novo, nezavisno tijelo sprovede istragu i  utvrdi da li postoje propusti u liječenju novinara Matijanića, kao i da ministar zdravstva Vili Beroš, koji u propustima sistema  kojim rukovodi ništa sporno - podnese ostavku.

Vladimir Matijanić umro je u popodnevnim satima 5. avgusta prošle godine, nakon što je danima tražio pomoć splitskih ljekara, a Hitna pomoć je odbila da ga transportuje u bolnicu. Tokom ta četiri dana ne samo da nije bio hospitalizovan već nije ni dobio adekvatni zdravstveni pregled.

Šest mjeseci nakon smrti Matijanića nije pokrenut službeni postupak, niko nije smijenjen niti je iko odgovarao, čak ni disciplinski ni etički.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana