"Национал" тврди да има снимак на којем Јоца Амстердам говори о улози Мила Ђукановића у атентату на Иву Пуканића

Танјуг
"Национал" тврди да има снимак на којем Јоца Амстердам говори о улози Мила Ђукановића у атентату на Иву Пуканића

ЗАГРЕБ- Хрватски недјељник "Национал" у најновијем броју на насловној страни тврди да посједује снимак телефонског разговора у којем Сретен Јоцић, познатији као Јоца Амстердам, наводно говори о улози Мила Ђукановића у убиству Иве Пуканића.

"Национал" није објавио снимак у чијем је, наводно, посједу, али не објашњава зашто.

Према писању "Национала", Јоца Амстердам на том снимку објашњава зашто није раније "проказао Ђукановића".

Као екслузивно загребачки недјељник пише, 12 година од убиства Пуканића, како кажу, изненада се појавио аудиоснимак из затвора који указује на наручиоца атентата.

Ријеч је о снимљеном разговору који је, како пише "Национал", вођен у сасвим другом контексту, а у једном тренутку Јоца Амстердам, који је још увијек у затвору, наводно констатује да је могао бити слободан човјек да је проговорио о улози црногорског предсједника у овој причи.

Прије неколико дана навршило се 12 година од смрти једног од главних људи "Национала" Иве Пуканића и Нике Фрањића.

Увече, 23. октобра 2008. године, на паркиркингу у дворишту зграда на углу Палмотићеве и Старе Влашке улице у Загребу, експлодирао је мотоцикл остављен крај аутомобила.

Починиоци су брзо пронађени, ухапшени и осуђени, али су наручиоци овог убиства до данас остали непознати.

 

 

Кабинет Мила Ђукановића одбацио је данас као неистинито писање "Национала", уз поруку да је ријеч о "рециклажи лажи која је још прије осам година лансирана".

И тада је, кажу, одмах демантована од свих актера те конструкције, па и од самог Сретена Јоцића, који је у Србији у међувремену правоснажно ослобођен оптужби за убиство власника "Национала".

- Притисци тадашњег полицијског руководства Србије, у вријеме власти Бориса Тадића, да Јоцић, лажно оптужи Ђукановића, како би се на тај начин дискредитовала Црна Гора и њено руководство, нису дали жељени учинак. Тада су раскринкани као један од бројних метода у покушају криминализације Мила Ђукановића, који разни обавјештајно - медијских центри, спроводе дуже од 20 година - наводи се у саопштењу Ђукановићевог кабинета достављеном Танјугу.

Подсјећају да је један од таквих покушаја била и такозвана "Дуванска афера", која је и судски верификована као подметачина, док су сви актери у том процесу, пред италијанским судовима, правоснажно ослобођени свих оптужби.

- Чињеница је да "Национал", који је био главно оруђе, у лажној ''дуванској кампањи'', у сусрет годишњици убиства оснивача овог листа, рециклира сензационалистички обрађену лаж из 2012. године, сматрамо очајничким покушајем дизања тиража и нуђења својих услуга оним центрима који Црну Гору и даље доживљавају као своју мету - наводи се у саопштењу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана