На Вучјем долу Црногорци и Херцеговци заједно однијели велику побједу

Срна
На Вучјем долу Црногорци и Херцеговци заједно однијели велику побједу

ПОДГОРИЦА- Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије предводио је Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру, на дан знамените битке на Вучјем долу између Црногораца и Херцеговаца, са једне, и Турака, са друге стране, 1876. године.

“На Вучјем долу су заједно Црногорци и Херцеговци однијели ту велику побједу. Нису се дијелили на једне и друге, нису дијелили своје претке, као што ми данас то чинимо”, истакао је митрополит Јоаникије у бесједи послије службе.

Он је поручио да учесници Боја на Вучјем долу нису дијелили свој језик и да су говорили јединим истим језиком.

“Нису дијелили своју вјеру и своју отаџбину јер су имали жељу као што је мала Црна Гора била слободна да се ослободи цијело Српство. То је била мисао водиља краља Николе и свих наших предака. Велики датум и велика побједа”, нагласио је владика Јоаникије.

Он је оцијенио да је Вучедолска битка имала огроман значај и да су послије ње услиједиле друге битке и побједе и да се тако ширила Црна Гора.

“Господ је дао благослов и побједу нашим прецима јер су били сложни и сви дисали истим духом”, додао је владика Јоаникије.

Он је напоменуо да је то била једина велика битка којом је лично на терену командовао краљ Никола.

На заравни Вучји до, око шест километара источно од Билеће, данашња општина Никшић, 1876. водила се одлучујућа битка у Цргорско-турском рату

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана