Na Vučjem dolu Crnogorci i Hercegovci zajedno odnijeli veliku pobjedu

Srna
Na Vučjem dolu Crnogorci i Hercegovci zajedno odnijeli veliku pobjedu

PODGORICA- Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije predvodio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru, na dan znamenite bitke na Vučjem dolu između Crnogoraca i Hercegovaca, sa jedne, i Turaka, sa druge strane, 1876. godine.

“Na Vučjem dolu su zajedno Crnogorci i Hercegovci odnijeli tu veliku pobjedu. Nisu se dijelili na jedne i druge, nisu dijelili svoje pretke, kao što mi danas to činimo”, istakao je mitropolit Joanikije u besjedi poslije službe.

On je poručio da učesnici Boja na Vučjem dolu nisu dijelili svoj jezik i da su govorili jedinim istim jezikom.

“Nisu dijelili svoju vjeru i svoju otadžbinu jer su imali želju kao što je mala Crna Gora bila slobodna da se oslobodi cijelo Srpstvo. To je bila misao vodilja kralja Nikole i svih naših predaka. Veliki datum i velika pobjeda”, naglasio je vladika Joanikije.

On je ocijenio da je Vučedolska bitka imala ogroman značaj i da su poslije nje uslijedile druge bitke i pobjede i da se tako širila Crna Gora.

“Gospod je dao blagoslov i pobjedu našim precima jer su bili složni i svi disali istim duhom”, dodao je vladika Joanikije.

On je napomenuo da je to bila jedina velika bitka kojom je lično na terenu komandovao kralj Nikola.

Na zaravni Vučji do, oko šest kilometara istočno od Bileće, današnja opština Nikšić, 1876. vodila se odlučujuća bitka u Crgorsko-turskom ratu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana