На Трговску гору стиже око 700 бетонских блокова са радиоактивним отпадом

Срна
На Трговску гору стиже око 700 бетонских блокова са радиоактивним отпадом

ДВОР - Из Кршког у Центар за збрињавање радиоактивног отпада Черкезовац стиже отпад пакован у 685 бетонских блокова, а овдје ће бити складиштен и институционални радиоактивни отпад који је настао у Хрватској, јавља "Вечерњи лист".

У тексту је наведено да хрватски Фонд за финансирање разградње Нуклеарне електране "Кршко" ужурбано и врло темељно ради на припреми центра за збрињавање радиоактивног отпада у бившој касарни Черкезовац на Трговској гори покрај Двора у којем ће Хрватска 2024. складиштити своју половину ниско и средње радиоактивног отпада из постојећег блока "Кршког".

Овај лист наводи да се ови блокови више никад неће моћи отворити и да ће у два складишта стајати 30 до 40 година.

Горан Кукмановић из Фонда за успостављање центра за забрињавање радиоактивног отпада је објаснио да ће од 35 објеката бивше касарне биће искоришћена само два укопана складишта, гдје ће се складиштити институционални радиоактивни отпад, док ће за складиштење ниско и средње радиоактивног отпада из Кршког бити изграђен посебан објекат.

Та два укопана складишта, као и објект који ће у њиховој непосредној близини бити изграђен за отпад из Кршког, налазе се на платоу који је удаљен око четири километра од улаза у Центар.

"Наша складишта не смију имати никакав утицај на радиоактивност животне средине. Морамо то пратити ако се евентуално нешто догоди", објашњава Кукмановић.

Тренутно се на локацију будућег центра и око њега, преноси лист, проводи одређивање нултог радиолошког стања.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад складишти у Черкезовцу, на самој граници са БиХ.

Одлагалиште радиоактивног отпада планирано је на Трговској гори у хрватској општини Двор, у непосредној близини Новог Града, што је око 900 метара од заштићеног подручја Парка природе "Уна" и што би угрозило више од 250.000 становника у сливу ове ријеке.

Надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ имају једногласан став о неприхватљивости одлагања радиоактивног отпада у непосредној близини границе будући да би тиме било угрожено здравље становника у 13 општина у Републици Српској и Федерацији БиХ у сливу ријеке Уне, као и животна средина./

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана