Na Trgovsku goru stiže oko 700 betonskih blokova sa radioaktivnim otpadom

Srna
Na Trgovsku goru stiže oko 700 betonskih blokova sa radioaktivnim otpadom

DVOR - Iz Krškog u Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Čerkezovac stiže otpad pakovan u 685 betonskih blokova, a ovdje će biti skladišten i institucionalni radioaktivni otpad koji je nastao u Hrvatskoj, javlja "Večernji list".

U tekstu je navedeno da hrvatski Fond za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane "Krško" užurbano i vrlo temeljno radi na pripremi centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u bivšoj kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori pokraj Dvora u kojem će Hrvatska 2024. skladištiti svoju polovinu nisko i srednje radioaktivnog otpada iz postojećeg bloka "Krškog".

Ovaj list navodi da se ovi blokovi više nikad neće moći otvoriti i da će u dva skladišta stajati 30 do 40 godina.

Goran Kukmanović iz Fonda za uspostavljanje centra za zabrinjavanje radioaktivnog otpada je objasnio da će od 35 objekata bivše kasarne biće iskorišćena samo dva ukopana skladišta, gdje će se skladištiti institucionalni radioaktivni otpad, dok će za skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada iz Krškog biti izgrađen poseban objekat.

Ta dva ukopana skladišta, kao i objekt koji će u njihovoj neposrednoj blizini biti izgrađen za otpad iz Krškog, nalaze se na platou koji je udaljen oko četiri kilometra od ulaza u Centar.

"Naša skladišta ne smiju imati nikakav uticaj na radioaktivnost životne sredine. Moramo to pratiti ako se eventualno nešto dogodi", objašnjava Kukmanović.

Trenutno se na lokaciju budućeg centra i oko njega, prenosi list, provodi određivanje nultog radiološkog stanja.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad skladišti u Čerkezovcu, na samoj granici sa BiH.

Odlagalište radioaktivnog otpada planirano je na Trgovskoj gori u hrvatskoj opštini Dvor, u neposrednoj blizini Novog Grada, što je oko 900 metara od zaštićenog područja Parka prirode "Una" i što bi ugrozilo više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice budući da bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u slivu rijeke Une, kao i životna sredina./

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana