На Мирогоју обиљежена 77. годишњица Блајбурга

Срна
Foto: index.hr

ЗАГРЕБ - Хрватска је данас у Загребу обиљежила 77. годишњицу Блајбурга, којој је присуствовао предсједник Хрватског сабора Гордан Јандроковић.

Комеморација је одржана на загребачком Мирогоју будући да су аустријске власти забраниле њено одржавање на Блајбуршком пољу.

Окупљања националиста и ревизиониста на Блајбуршком пољу су од ове године потпуно забрањена, на препоруку Одбора за унутрашњу политику аустријског федералног парламента.

Хрватски сабор и даље остаје покровитељ манифестације на Блајбуршком пољу, с тим да се она сада одржава на гробљу Мирогој у Загребу и у Удбинама код Задра.

Јандроковић је рекао новинарима да обиљежавају сјећање на мучан догађај из хрватске историје, што ће, како је навео, чинити и убудуће.

Он је, одговарајући на питање новинара, рекао да ће данас у Удбини, ако ће неко истицати симболе који величају режим НДХ, “сасвим сигурно полиција поступати у складу са законом”.

Замјеник предсједника Почасног блајбуршког вода Милан Ковач одбацио је тумачење аустријских власти да се на комеморацијама на Блајбургу славио усташки режим, те да се нада да ће у жалбеном поступку доказати да је лажна оптужба “да се горе одржавао фашистички, неонацистички скуп”.

Због сталних новоусташких и староревизионистичких ексцеса, аустријски парламент је у јулу 2020. овластио групу специјалиста за историјску и правну процјену хрватског скупа у Блајбургу.

Резултат њихове процјене, објављен у новембру прошле године, гласио је да хрватска комеморација у Блајбургу крши аустријски закон којим се забрањује нацистичко дјеловање и пропаганда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана