Na Mirogoju obilježena 77. godišnjica Blajburga

Srna
Foto: index.hr

ZAGREB - Hrvatska je danas u Zagrebu obilježila 77. godišnjicu Blajburga, kojoj je prisustvovao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Komemoracija je održana na zagrebačkom Mirogoju budući da su austrijske vlasti zabranile njeno održavanje na Blajburškom polju.

Okupljanja nacionalista i revizionista na Blajburškom polju su od ove godine potpuno zabranjena, na preporuku Odbora za unutrašnju politiku austrijskog federalnog parlamenta.

Hrvatski sabor i dalje ostaje pokrovitelj manifestacije na Blajburškom polju, s tim da se ona sada održava na groblju Mirogoj u Zagrebu i u Udbinama kod Zadra.

Jandroković je rekao novinarima da obilježavaju sjećanje na mučan događaj iz hrvatske istorije, što će, kako je naveo, činiti i ubuduće.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da će danas u Udbini, ako će neko isticati simbole koji veličaju režim NDH, “sasvim sigurno policija postupati u skladu sa zakonom”.

Zamjenik predsjednika Počasnog blajburškog voda Milan Kovač odbacio je tumačenje austrijskih vlasti da se na komemoracijama na Blajburgu slavio ustaški režim, te da se nada da će u žalbenom postupku dokazati da je lažna optužba “da se gore održavao fašistički, neonacistički skup”.

Zbog stalnih novoustaških i starorevizionističkih ekscesa, austrijski parlament je u julu 2020. ovlastio grupu specijalista za istorijsku i pravnu procjenu hrvatskog skupa u Blajburgu.

Rezultat njihove procjene, objavljen u novembru prošle godine, glasio je da hrvatska komemoracija u Blajburgu krši austrijski zakon kojim se zabranjuje nacističko djelovanje i propaganda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana