МУП Хрватске о Шкорином приједлогу: Нема ангажовања војске на граници

Танјуг
МУП Хрватске о Шкорином приједлогу: Нема ангажовања војске на граници

ЗАГРЕБ - У овом тренутку не постоје ни хумнитарне ни безбједносне процјене због којих би Министарство унутрашњих послова тражило ангажовање оружаних снага на граници, саопштено је данас из тог ресора, а поводом изјаве предсједничког кандидата, Мирослава Шкоре, да би, уз полицију, државну границу требало да штити и војска.

"У складу са Законом о надзору државне границе, заштита и надзор државне границе те спречавање незаконитих миграција примаран је задатак хрватске полиције, односно задатак полицијских службеника Министарства унутарњих послова", стоји у саопштењу хрватског МУП-а.

Додаје се да је, пратећи трендове миграција и анализирајући ризике који прате проблематику незаконитих миграција, Министарство унутрашњих послова формирало и опремило једну од, како се наводи, најбројнијих и најопремљенијих граничних полиција у Европи.

"Хрватска гранична полиција у овом тренутку броји 6.500 полицијских службеника, посебно оспособљених за послове надзора и заштите државне границе и поступања према осјетљивим групама и тражитељима међународне заштите", стоји у саопштењу.

Наводи се да и поред наведеног, хрватска полиција располаже са још додатним снагама из редова интервентне и специјалне полиције који такође, зависно од врсте терена, учествују у обављању наведених задатака на најнеприступачнијим теренима, а у њену опремљеност уложено је око 270 милиона евра.

"У овом тренутку не постоје ни безбнедносни, ни хуманитарни разлози због којих би Министарство унутарњих послова цијенило потребу за таквим ангажманом Оружаних снага, будући да се хрватска полиција показала професионалном, спремном и дораслом да обавља послове надзора и заштите спољне границе ЕУ", стоји у саопштењу.

Данашњи примјер и чињеница да се предсједнички кандидат на свом путу до Дубровника сусрео с полицијским службеницима само је доказ присутности и неселективног обављања надзора, како на граници, тако и у дубини територија.

Министарство унутрашњих послова о проблематици незаконитих миграција не ћути, поручили су из МУП-а.

Супротно томе, истиче се, често у тамошњој јавности, али и на дипломатском плану указује на комплексност овог глобалног феномена, који изискује велики оперативни и дипломатски напор како би се на међународном нивоу избјегло понављање кризе из 2015. односно 2016. године, тиме и избјегло могуће активирање сценарија за случај покретања великих мигрантских таласа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана