MUP Hrvatske o Škorinom prijedlogu: Nema angažovanja vojske na granici

Tanjug
MUP Hrvatske o Škorinom prijedlogu: Nema angažovanja vojske na granici

ZAGREB - U ovom trenutku ne postoje ni humnitarne ni bezbjednosne procjene zbog kojih bi Ministarstvo unutrašnjih poslova tražilo angažovanje oružanih snaga na granici, saopšteno je danas iz tog resora, a povodom izjave predsjedničkog kandidata, Miroslava Škore, da bi, uz policiju, državnu granicu trebalo da štiti i vojska.

"U skladu sa Zakonom o nadzoru državne granice, zaštita i nadzor državne granice te sprečavanje nezakonitih migracija primaran je zadatak hrvatske policije, odnosno zadatak policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova", stoji u saopštenju hrvatskog MUP-a.

Dodaje se da je, prateći trendove migracija i analizirajući rizike koji prate problematiku nezakonitih migracija, Ministarstvo unutrašnjih poslova formiralo i opremilo jednu od, kako se navodi, najbrojnijih i najopremljenijih graničnih policija u Evropi.

"Hrvatska granična policija u ovom trenutku broji 6.500 policijskih službenika, posebno osposobljenih za poslove nadzora i zaštite državne granice i postupanja prema osjetljivim grupama i tražiteljima međunarodne zaštite", stoji u saopštenju.

Navodi se da i pored navedenog, hrvatska policija raspolaže sa još dodatnim snagama iz redova interventne i specijalne policije koji takođe, zavisno od vrste terena, učestvuju u obavljanju navedenih zadataka na najnepristupačnijim terenima, a u njenu opremljenost uloženo je oko 270 miliona evra.

"U ovom trenutku ne postoje ni bezbnednosni, ni humanitarni razlozi zbog kojih bi Ministarstvo unutarnjih poslova cijenilo potrebu za takvim angažmanom Oružanih snaga, budući da se hrvatska policija pokazala profesionalnom, spremnom i doraslom da obavlja poslove nadzora i zaštite spoljne granice EU", stoji u saopštenju.

Današnji primjer i činjenica da se predsjednički kandidat na svom putu do Dubrovnika susreo s policijskim službenicima samo je dokaz prisutnosti i neselektivnog obavljanja nadzora, kako na granici, tako i u dubini teritorija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova o problematici nezakonitih migracija ne ćuti, poručili su iz MUP-a.

Suprotno tome, ističe se, često u tamošnjoj javnosti, ali i na diplomatskom planu ukazuje na kompleksnost ovog globalnog fenomena, koji iziskuje veliki operativni i diplomatski napor kako bi se na međunarodnom nivou izbjeglo ponavljanje krize iz 2015. odnosno 2016. godine, time i izbjeglo moguće aktiviranje scenarija za slučaj pokretanja velikih migrantskih talasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana