Многе ни данас не занима истина о “Олуји”

В. К.
Многе ни данас не занима истина о “Олуји”

Бањалука - Република Српска и Србија обиљежиће у недјељу 24 године од прогона Срба из Хрватске у акцији “Олуја” поменом који ће бити одржан на платоу испред Манастира Крушедол на Фрушкој гори.

“Олуја” је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека. У акцији је 1995. године протјерано је око 250.000 Срба из Хрватске, а побијено око 2.000 док се више стотина још води као нестало.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић изјавио је да се чини да међународну заједницу ни данас не занима истина, утврђивање одговорности и процесуирање одговорних за страдање Срба. Он је, поводом 4. августа - Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у “Олуји”, поручио да је потпуни пораз међународног права и правде то што правоснажно нису осуђени они који су одговорни за овај страшни злочин.

- Нису осуђени ни они који су у то вријеме бомбардовали српске избјегличке колоне, пуне немоћних стараца, жена и дјеце. Веома важно је то што Србија и Српска заједно обиљежавају годишњице страдања и прогона Срба из Хрватске. Ово је веома болно национално и историјско питање, а треба захтијевати да одговорни за злочине изађу пред лице правде - рекао је Чубриловић и нагласио да је поразно што Хрватска велича “Олују”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана