Mnoge ni danas ne zanima istina o “Oluji”

V. K.
Mnoge ni danas ne zanima istina o “Oluji”

Banjaluka - Republika Srpska i Srbija obilježiće u nedjelju 24 godine od progona Srba iz Hrvatske u akciji “Oluja” pomenom koji će biti održan na platou ispred Manastira Krušedol na Fruškoj gori.

“Oluja” je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka. U akciji je 1995. godine protjerano je oko 250.000 Srba iz Hrvatske, a pobijeno oko 2.000 dok se više stotina još vodi kao nestalo.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović izjavio je da se čini da međunarodnu zajednicu ni danas ne zanima istina, utvrđivanje odgovornosti i procesuiranje odgovornih za stradanje Srba. On je, povodom 4. avgusta - Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u “Oluji”, poručio da je potpuni poraz međunarodnog prava i pravde to što pravosnažno nisu osuđeni oni koji su odgovorni za ovaj strašni zločin.

- Nisu osuđeni ni oni koji su u to vrijeme bombardovali srpske izbjegličke kolone, pune nemoćnih staraca, žena i djece. Veoma važno je to što Srbija i Srpska zajedno obilježavaju godišnjice stradanja i progona Srba iz Hrvatske. Ovo je veoma bolno nacionalno i istorijsko pitanje, a treba zahtijevati da odgovorni za zločine izađu pred lice pravde - rekao je Čubrilović i naglasio da je porazno što Hrvatska veliča “Oluju”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana