Митрополиту Павелу није дозвољено да иде на богослужење

СРНА
Митрополиту Павелу није дозвољено да иде на богослужење

МОСКВА - Суд у Кијеву одбио је захтјев старјешине Кијевско-печерске лавре митрополита Павеле да кућни притвор издржава у лаври и иде на богослужења.

Митрополит Павел, кога украјинске власти сумњиче за оправдавање руске војне операције у Украјини и изазивање вјерске мржње, упућен је на издржавање кућног притвора од два мјесеца у село Воронки у Бориспољски рејон, преносе украјинске интернет-новине "Страна".

Током јучерашњег саслушања у Шевченковском суду у Кијеву, митрополит Павел је рекао, између осталог, да су га два пута покушали отровати - 2012. и 2014. године, због чега му је одстрањена слезена.

Он је додао да су му на глави јуче пронашли цисту величине 13,2 милиметра и због проблема са здрављем затражио да мјеру, уколико је суд одреди, издржава у Кијевско-печерској лаври.

Митрополит је јуче предложио суду да му се омогући да иде на богослужења уколико притвор буде одређен на другом мјесту.

Послије покушаја украјинског Министарства културе да исели монахе Украјинске православне цркве из Кијевско-печерске лавре и њиховог одбијања да то учине, украјинска служба безбједности уручила је старјешини манастира документ у којем га терети за оправдавње руске војне операције у Украјини и изазивање вјерске мржње.

На територији Кијевско-печерске лавре, гдје живи митрополит, јуче су припадници украјинске службе безбједности извршили претрес, а митрополита Павела затим привели у суд ради одређивања мјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана