Mitropolitu Pavelu nije dozvoljeno da ide na bogosluženje

SRNA
Mitropolitu Pavelu nije dozvoljeno da ide na bogosluženje

MOSKVA - Sud u Kijevu odbio je zahtjev starješine Kijevsko-pečerske lavre mitropolita Pavele da kućni pritvor izdržava u lavri i ide na bogosluženja.

Mitropolit Pavel, koga ukrajinske vlasti sumnjiče za opravdavanje ruske vojne operacije u Ukrajini i izazivanje vjerske mržnje, upućen je na izdržavanje kućnog pritvora od dva mjeseca u selo Voronki u Borispoljski rejon, prenose ukrajinske internet-novine "Strana".

Tokom jučerašnjeg saslušanja u Ševčenkovskom sudu u Kijevu, mitropolit Pavel je rekao, između ostalog, da su ga dva puta pokušali otrovati - 2012. i 2014. godine, zbog čega mu je odstranjena slezena.

On je dodao da su mu na glavi juče pronašli cistu veličine 13,2 milimetra i zbog problema sa zdravljem zatražio da mjeru, ukoliko je sud odredi, izdržava u Kijevsko-pečerskoj lavri.

Mitropolit je juče predložio sudu da mu se omogući da ide na bogosluženja ukoliko pritvor bude određen na drugom mjestu.

Poslije pokušaja ukrajinskog Ministarstva kulture da iseli monahe Ukrajinske pravoslavne crkve iz Kijevsko-pečerske lavre i njihovog odbijanja da to učine, ukrajinska služba bezbjednosti uručila je starješini manastira dokument u kojem ga tereti za opravdavnje ruske vojne operacije u Ukrajini i izazivanje vjerske mržnje.

Na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre, gdje živi mitropolit, juče su pripadnici ukrajinske službe bezbjednosti izvršili pretres, a mitropolita Pavela zatim priveli u sud radi određivanja mjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana