Митрополит Јоаникије: Свети Сава поставио темељ српског народног живота

Срна
Митрополит Јоаникије: Свети Сава поставио темељ српског народног живота

ПОДГОРИЦА - Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије истакао је на светосавској академији у Подгорици да нема области људског живота и стваралаштва у којој Свети Сава није поставио темељ и стандард, те да српски народ зато има огромну одговорност да сачува то богато насљеђе.

Он је на синоћњој централној светосавској академији у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици истакао да Срби као народ од времена Светог Саве почињу да напредују у сваком погледу.

"Ми смо и прије Светог Саве били хришћани, али нисмо били тако утврђени у вјери. Још је било храмања и клецања, враћања на паганство и лутања. Иако смо имали великих и владара и личности прије Светога Саве, многи од нас некако доживљавају да историја нашег рода почиње од Светог Саве", рекао је митрополит Јоаникије.

Он је подсјетио да историја српског рода почиње много раније, али да су се Срби тек у вријеме Светог Саве и његовом заслугом сабрали око Христа и истински примили свету православну вјеру.

Митрополит Јоаникије истиче да је Свети Сава, препун знања и духовне финоће, поставио највећи стандард живота и стварања у српском народу.

Према његовим ријечима, Митрополија црногорско-приморска, коју је Свети Сава основао као Зетску епископију са сједиштем у манастиру Светих арханђела на Превлаци, живи пуним животом више од осам вијекова.

"И не само да живи и постоји, него и ствара, обогаћује и оплемењује наш народ. Колико је светиња подигнуто, колико се светих Божјих људи изњедрило са подручја ове митрополије, колико је светитеља нашло свој вјечни покој у светињама ове митрополије, која је љепота по нашим црквама и манастирима - од икона, фресака, од рукописних и штампаних књига… Које богатство нашег културног насљеђа које је ослоњено на дјело Светог Саве", подсјетио је митрополит Јоаникије.

Он је рекао да они који се противе увођењу вјеронауке у школе говоре "да не може догма да замијени науку и критичко мишљење", а да се заправо они држе догме и тих принципа.

"Никако да се ослободе заробљености том лажном догмом. Ово морамо да напоменемо јер имамо огромну обавезу да слиједимо пут Светога Саве, да чувамо богато духовно и културно насљеђе и памћење које баштинимо и да га унапређујемо", нагласио је митрополит Јоаникије.

Он је рекао да се на оваквим сабрањима као што је светосавска академија најбоље осјећа колико је српски народ примио дух Светог Саве.

"То може видјети и свако споља, нека само мало погледа шта ми имамо, које светиње чувамо, какву писменост имамо, какви су нам обичаји и топоними у Црној Гори. Црна Гора је сва ознаменована именом Светог Саве, уздуж и попријеко - од манастира Савине до Савиног бора, Савиног ока и Савиног кука… И многим другим знамењима, а посебно црквама и манастирима", рекао је митрополит Јоаникије.

Он је поручио да су свети владика Николај и светопочивши митрополит Амфилохије прави сљедбеници Светог Саве.

У умјетничком дијелу програма учествовали су протојереј Никола Пејовић, Хор "Свети апостол и јеванђелист Марко", Хор "Свети Козма Етолски", гудачки квартет "The Lords of the strings", школа вјеронауке подгоричког саборног храма, "Ђурђевданско коло" и гуслар Ранко Бојић.

Светосавској академији је претходила вечерња служба коју је служио митрополит Јоаникије уз саслужење подгоричког свештенства

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана