Mitropolit Joanikije: Sveti Sava postavio temelj srpskog narodnog života

Srna
Mitropolit Joanikije: Sveti Sava postavio temelj srpskog narodnog života

PODGORICA - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije istakao je na svetosavskoj akademiji u Podgorici da nema oblasti ljudskog života i stvaralaštva u kojoj Sveti Sava nije postavio temelj i standard, te da srpski narod zato ima ogromnu odgovornost da sačuva to bogato nasljeđe.

On je na sinoćnjoj centralnoj svetosavskoj akademiji u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici istakao da Srbi kao narod od vremena Svetog Save počinju da napreduju u svakom pogledu.

"Mi smo i prije Svetog Save bili hrišćani, ali nismo bili tako utvrđeni u vjeri. Još je bilo hramanja i klecanja, vraćanja na paganstvo i lutanja. Iako smo imali velikih i vladara i ličnosti prije Svetoga Save, mnogi od nas nekako doživljavaju da istorija našeg roda počinje od Svetog Save", rekao je mitropolit Joanikije.

On je podsjetio da istorija srpskog roda počinje mnogo ranije, ali da su se Srbi tek u vrijeme Svetog Save i njegovom zaslugom sabrali oko Hrista i istinski primili svetu pravoslavnu vjeru.

Mitropolit Joanikije ističe da je Sveti Sava, prepun znanja i duhovne finoće, postavio najveći standard života i stvaranja u srpskom narodu.

Prema njegovim riječima, Mitropolija crnogorsko-primorska, koju je Sveti Sava osnovao kao Zetsku episkopiju sa sjedištem u manastiru Svetih arhanđela na Prevlaci, živi punim životom više od osam vijekova.

"I ne samo da živi i postoji, nego i stvara, obogaćuje i oplemenjuje naš narod. Koliko je svetinja podignuto, koliko se svetih Božjih ljudi iznjedrilo sa područja ove mitropolije, koliko je svetitelja našlo svoj vječni pokoj u svetinjama ove mitropolije, koja je ljepota po našim crkvama i manastirima - od ikona, fresaka, od rukopisnih i štampanih knjiga… Koje bogatstvo našeg kulturnog nasljeđa koje je oslonjeno na djelo Svetog Save", podsjetio je mitropolit Joanikije.

On je rekao da oni koji se protive uvođenju vjeronauke u škole govore "da ne može dogma da zamijeni nauku i kritičko mišljenje", a da se zapravo oni drže dogme i tih principa.

"Nikako da se oslobode zarobljenosti tom lažnom dogmom. Ovo moramo da napomenemo jer imamo ogromnu obavezu da slijedimo put Svetoga Save, da čuvamo bogato duhovno i kulturno nasljeđe i pamćenje koje baštinimo i da ga unapređujemo", naglasio je mitropolit Joanikije.

On je rekao da se na ovakvim sabranjima kao što je svetosavska akademija najbolje osjeća koliko je srpski narod primio duh Svetog Save.

"To može vidjeti i svako spolja, neka samo malo pogleda šta mi imamo, koje svetinje čuvamo, kakvu pismenost imamo, kakvi su nam običaji i toponimi u Crnoj Gori. Crna Gora je sva oznamenovana imenom Svetog Save, uzduž i poprijeko - od manastira Savine do Savinog bora, Savinog oka i Savinog kuka… I mnogim drugim znamenjima, a posebno crkvama i manastirima", rekao je mitropolit Joanikije.

On je poručio da su sveti vladika Nikolaj i svetopočivši mitropolit Amfilohije pravi sljedbenici Svetog Save.

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su protojerej Nikola Pejović, Hor "Sveti apostol i jevanđelist Marko", Hor "Sveti Kozma Etolski", gudački kvartet "The Lords of the strings", škola vjeronauke podgoričkog sabornog hrama, "Đurđevdansko kolo" i guslar Ranko Bojić.

Svetosavskoj akademiji je prethodila večernja služba koju je služio mitropolit Joanikije uz sasluženje podgoričkog sveštenstva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana