Митрополит Јоаникије: Свети Сава је имао дар од Бога да ствара

Срна
Митрополит Јоаникије: Свети Сава је имао дар од Бога да ствара

ПОДГОРИЦА - Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је да је Свети Сава духовно и културно утемељио српски народ и поставио највећи стандард његовог идентитета кроз културу, духовност и стваралаштво.

Митрополит Јоаникије је на традиционалној Светосавској академији у Колашину рекао да је "незалазна" свјетлост славе Светог Саве, који се обукао у благодат Светог Духа још као светогорски хиландарски подвижник.

"А када је примио и благодат архијерејске хиротоније, вратио се своме народу да га просвети памћењем Божјим, сједини са Христом, духовно и културно утемељи и постави највећи стандард идентитета кроз културу, духовност и стваралаштво", рекао је митрополит Јоаникије.

Владика наглашава да је Свети Сава имао од Бога дар да ствара, саопштено је из Митрополиције црногорско-приморске.

"Све што је започео, све је имало благослов да расте, напредује, цвјета и да постане неуништиво. Од Светог Саве па до дана данашњега српски народ ствара. И стварао је чак не само у доба Немањића, у доба слободе, славе, него и у доба ропства", рекао је митрополит.

Митрополит Јоаникије је додао да је немањићки манастир Морача једна од највидљивијих слика тога вјековног стваралаштва у коме се види шта је светосавско насљеђе што се тиче архитектуре, сликарства, писмености, континуитета и идентитета српског народа.

Владика Јоаникије је рекао да је блаженопочивши митрополит Амфилохије био у много чему подобан Светоме Сави.

"Дух Светога Саве је дјеловао преко њега", додао је митрополит Јоаникије и честитао Колашинцима празник.

Светосавску бесједу синоћ је изговорио Јово Медојевић, а у умјетником дијелу програма наступио је никшићки Хор "Преподобна мати Ангелина Српска" под управом госпође Ане Бојић, дјеца с вјеронауке при цркви Светог Димитрија, културно-умјетничко друштво "Мијат Машковић" и народни гуслар Стеван Вујачић.

Након академије у Колашину, као и након свих овогодишњих светосавских академија у Митрополији црногорско-приморској, прикупљани су добротворни прилози за Фонд предстојатеља Украјинске православне цркве Митрополита кијевског Онуфрија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана