Mitropolit Joanikije: Sveti Sava je imao dar od Boga da stvara

Srna
Mitropolit Joanikije: Sveti Sava je imao dar od Boga da stvara

PODGORICA - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da je Sveti Sava duhovno i kulturno utemeljio srpski narod i postavio najveći standard njegovog identiteta kroz kulturu, duhovnost i stvaralaštvo.

Mitropolit Joanikije je na tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji u Kolašinu rekao da je "nezalazna" svjetlost slave Svetog Save, koji se obukao u blagodat Svetog Duha još kao svetogorski hilandarski podvižnik.

"A kada je primio i blagodat arhijerejske hirotonije, vratio se svome narodu da ga prosveti pamćenjem Božjim, sjedini sa Hristom, duhovno i kulturno utemelji i postavi najveći standard identiteta kroz kulturu, duhovnost i stvaralaštvo", rekao je mitropolit Joanikije.

Vladika naglašava da je Sveti Sava imao od Boga dar da stvara, saopšteno je iz Mitropolicije crnogorsko-primorske.

"Sve što je započeo, sve je imalo blagoslov da raste, napreduje, cvjeta i da postane neuništivo. Od Svetog Save pa do dana današnjega srpski narod stvara. I stvarao je čak ne samo u doba Nemanjića, u doba slobode, slave, nego i u doba ropstva", rekao je mitropolit.

Mitropolit Joanikije je dodao da je nemanjićki manastir Morača jedna od najvidljivijih slika toga vjekovnog stvaralaštva u kome se vidi šta je svetosavsko nasljeđe što se tiče arhitekture, slikarstva, pismenosti, kontinuiteta i identiteta srpskog naroda.

Vladika Joanikije je rekao da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio u mnogo čemu podoban Svetome Savi.

"Duh Svetoga Save je djelovao preko njega", dodao je mitropolit Joanikije i čestitao Kolašincima praznik.

Svetosavsku besjedu sinoć je izgovorio Jovo Medojević, a u umjetnikom dijelu programa nastupio je nikšićki Hor "Prepodobna mati Angelina Srpska" pod upravom gospođe Ane Bojić, djeca s vjeronauke pri crkvi Svetog Dimitrija, kulturno-umjetničko društvo "Mijat Mašković" i narodni guslar Stevan Vujačić.

Nakon akademije u Kolašinu, kao i nakon svih ovogodišnjih svetosavskih akademija u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, prikupljani su dobrotvorni prilozi za Fond predstojatelja Ukrajinske pravoslavne crkve Mitropolita kijevskog Onufrija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana