Митрополит Јоаникије: Црква у Украјини је на голготи

СРНА
Митрополит Јоаникије: Црква у Украјини је на голготи

ПОДГОРИЦА - Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је данас да је Украјинска православна црква истинска и једина православна црква у Украјини, која је данас на голготи са Христом.

Владика Јоаникије служио је на празник Преподобног Симеона Дајбабског Свету архијерејску литургију у манастиру Успенија Пресвете Богородице на Дајбабској гори код Подгорице.

Поводом ктиторске славе манастира Дајбабе, благосиљан је и пререзан славски колач, а митрополит Јоаникије је подсјетио у бесједи на везу Преподобног Симеона са Кијево-печерском лавром, гдје се школовао, замонашио и добио име Симеон по Светом Симеону Мироточивом.

Према његовим ријечима, Преподобни Симеон Дајбабски у тој знаменитој лаври духовно се формирао, усавршавао и надахнуо, гледајући свете кијево-печерске подвижнике и упознавајући историју ове лавре, која је ризница духовности не само Украјине, Русије, него и цијелог православља.

"И овај његов ћивот је један од тих ћивота Кијево-печерске лавре, велике светиње која је данас нападнута", истакао је митрополит Јоаникије и додао да вјерује да је послије Храма Васкрсења Христовога, она најзначајнија светиња у цијелом православљу.

Он је указао и на страдања игумана кијево-печерског владике Павела, који је данас у затвору и "братије која је ислеђивана и гоњена, а који су се сабрали око Блажењејшега Митрополита Онуфрија и трпе и свједоче своју вјеру и вјерност Цркви Божијој и канонском предању".

Митрополит Јоаникије је рекао да митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије у свему подсјећа на блаженопочившег патријарха Српске православне цркве Павла како са смирењем, али храбро, прихвата, са својим архијерејима, гоњења и страдања на славу Божију, трпећи искушења, не осуђујући никога, праштајући свима.

Према његовим ријечима, голгота Христова ослобађа и води ка васкрсењу и измирењу, ка побједи православља над свим јересима, јеретицима, незнабожцима, лажним пропагандистима и лажним родољубима.

"Ми смо се данас помолили овдје опет за Украјинску православну цркву, посебно за Кијево-печерску ларву, за митрополита Онуфрија, владику Павела који је у затвору и за остале архијереје Украјинске православне цркве, за свештенство и монаштво, да Бог и Мајка Божија сачувају ту велику светињу", додао је митрополит Јоаникије.

Старјешина Кијевско-печерске лавре митрополит Павел, којег украјинска служба безбједности сумњичи за "изазивање раздора и сарадњу са Русијом", рекао је данас да му је одређен кућни притвор.

Нова рунда сукоба око Кијевско-печерске лавре почела је обавјештењем о раскиду уговора о закупу на неодређено вријеме које је Министарство културе Украјине послало Украјинској православној цркви. Монасима су наредили да напусте манастир 29. марта.

Александар Ткаченко из украјинског Министарства културе предложио им је да остану, али под условом да пређу у расколничку Православну цркву Украјине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана