Mitropolit Joanikije: Crkva u Ukrajini je na golgoti

SRNA
Mitropolit Joanikije: Crkva u Ukrajini je na golgoti

PODGORICA - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je danas da je Ukrajinska pravoslavna crkva istinska i jedina pravoslavna crkva u Ukrajini, koja je danas na golgoti sa Hristom.

Vladika Joanikije služio je na praznik Prepodobnog Simeona Dajbabskog Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Uspenija Presvete Bogorodice na Dajbabskoj gori kod Podgorice.

Povodom ktitorske slave manastira Dajbabe, blagosiljan je i prerezan slavski kolač, a mitropolit Joanikije je podsjetio u besjedi na vezu Prepodobnog Simeona sa Kijevo-pečerskom lavrom, gdje se školovao, zamonašio i dobio ime Simeon po Svetom Simeonu Mirotočivom.

Prema njegovim riječima, Prepodobni Simeon Dajbabski u toj znamenitoj lavri duhovno se formirao, usavršavao i nadahnuo, gledajući svete kijevo-pečerske podvižnike i upoznavajući istoriju ove lavre, koja je riznica duhovnosti ne samo Ukrajine, Rusije, nego i cijelog pravoslavlja.

"I ovaj njegov ćivot je jedan od tih ćivota Kijevo-pečerske lavre, velike svetinje koja je danas napadnuta", istakao je mitropolit Joanikije i dodao da vjeruje da je poslije Hrama Vaskrsenja Hristovoga, ona najznačajnija svetinja u cijelom pravoslavlju.

On je ukazao i na stradanja igumana kijevo-pečerskog vladike Pavela, koji je danas u zatvoru i "bratije koja je isleđivana i gonjena, a koji su se sabrali oko Blaženjejšega Mitropolita Onufrija i trpe i svjedoče svoju vjeru i vjernost Crkvi Božijoj i kanonskom predanju".

Mitropolit Joanikije je rekao da mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije u svemu podsjeća na blaženopočivšeg patrijarha Srpske pravoslavne crkve Pavla kako sa smirenjem, ali hrabro, prihvata, sa svojim arhijerejima, gonjenja i stradanja na slavu Božiju, trpeći iskušenja, ne osuđujući nikoga, praštajući svima.

Prema njegovim riječima, golgota Hristova oslobađa i vodi ka vaskrsenju i izmirenju, ka pobjedi pravoslavlja nad svim jeresima, jereticima, neznabožcima, lažnim propagandistima i lažnim rodoljubima.

"Mi smo se danas pomolili ovdje opet za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, posebno za Kijevo-pečersku larvu, za mitropolita Onufrija, vladiku Pavela koji je u zatvoru i za ostale arhijereje Ukrajinske pravoslavne crkve, za sveštenstvo i monaštvo, da Bog i Majka Božija sačuvaju tu veliku svetinju", dodao je mitropolit Joanikije.

Starješina Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel, kojeg ukrajinska služba bezbjednosti sumnjiči za "izazivanje razdora i saradnju sa Rusijom", rekao je danas da mu je određen kućni pritvor.

Nova runda sukoba oko Kijevsko-pečerske lavre počela je obavještenjem o raskidu ugovora o zakupu na neodređeno vrijeme koje je Ministarstvo kulture Ukrajine poslalo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Monasima su naredili da napuste manastir 29. marta.

Aleksandar Tkačenko iz ukrajinskog Ministarstva kulture predložio im je da ostanu, ali pod uslovom da pređu u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana