Mитрополит Aмфилохије: Sветиње разаране, али увијек и обнављане

Срна
Mитрополит Aмфилохије: Sветиње разаране, али увијек и обнављане

ПОДГОРИЦА - Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је данас у литургијској бесједи у манастиру Бешка на Скадарском језеру да су светиње свуда у Црној Гори, па и на овим острвима, кроз вијекове разаране, али да су увијек обнављане и да оне собом обнављају оне који се сабирају око њих.

"Ове светиње су биле неколико стољећа опустјеле, порушене, а онда послије занемарене и претворене у рушевине.

 А сада, неки безумници вас који уграђујете свој живот у ове светиње оптужују да девастирате културно благо, како они кажу, Црне Горе.

А није била девастација оно што се догађало са овим светињама толико времена?", упитао је владика Амфилохије.

Владика је након литургије коју је служио поводом славе манастирске цркве - Благовијести, задужбине књегиње Јелене Балшић, кћерке великомученика косовског Лазара и жене Ђурђа Страцимировића Балшића, рекао да се обнављањем светиња обнављају и многе душе које се око њих сакупљају.

"Бог је допустио и ове вирусе да загосподаре Европом и свијетом и угрозе и онако угрожен људски живот, да би помогао људима да се ослободе вјере у сами пролазни људски живот и дјела да би поново задобили ту вјеру у побједу вјечнога, новога живота над смрћу", поручио је владика Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије предводио је и славску литију која је три пута опходила храм, а након тога благословио и пререзао славски колач и честитао славу сестринству ове свете породице на челу са мати Фотином.

Литургију која је служена без присуства вјерника уживо је преносио Острог ТВ студио на свом "Јутјуб" каналу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана