Mitropolit Amfilohije: Svetinje razarane, ali uvijek i obnavljane

Srna
Mitropolit Amfilohije: Svetinje razarane, ali uvijek i obnavljane

PODGORICA - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je danas u liturgijskoj besjedi u manastiru Beška na Skadarskom jezeru da su svetinje svuda u Crnoj Gori, pa i na ovim ostrvima, kroz vijekove razarane, ali da su uvijek obnavljane i da one sobom obnavljaju one koji se sabiraju oko njih.

"Ove svetinje su bile nekoliko stoljeća opustjele, porušene, a onda poslije zanemarene i pretvorene u ruševine.

 A sada, neki bezumnici vas koji ugrađujete svoj život u ove svetinje optužuju da devastirate kulturno blago, kako oni kažu, Crne Gore.

A nije bila devastacija ono što se događalo sa ovim svetinjama toliko vremena?", upitao je vladika Amfilohije.

Vladika je nakon liturgije koju je služio povodom slave manastirske crkve - Blagovijesti, zadužbine knjeginje Jelene Balšić, kćerke velikomučenika kosovskog Lazara i žene Đurđa Stracimirovića Balšića, rekao da se obnavljanjem svetinja obnavljaju i mnoge duše koje se oko njih sakupljaju.

"Bog je dopustio i ove viruse da zagospodare Evropom i svijetom i ugroze i onako ugrožen ljudski život, da bi pomogao ljudima da se oslobode vjere u sami prolazni ljudski život i djela da bi ponovo zadobili tu vjeru u pobjedu vječnoga, novoga života nad smrću", poručio je vladika Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije predvodio je i slavsku litiju koja je tri puta ophodila hram, a nakon toga blagoslovio i prerezao slavski kolač i čestitao slavu sestrinstvu ove svete porodice na čelu sa mati Fotinom.

Liturgiju koja je služena bez prisustva vjernika uživo je prenosio Ostrog TV studio na svom "Jutjub" kanalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana