Mitropolit Amfilohije: Svetinje razarane, ali uvijek i obnavljane

Srna
Mitropolit Amfilohije: Svetinje razarane, ali uvijek i obnavljane

PODGORICA - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je danas u liturgijskoj besjedi u manastiru Beška na Skadarskom jezeru da su svetinje svuda u Crnoj Gori, pa i na ovim ostrvima, kroz vijekove razarane, ali da su uvijek obnavljane i da one sobom obnavljaju one koji se sabiraju oko njih.

"Ove svetinje su bile nekoliko stoljeća opustjele, porušene, a onda poslije zanemarene i pretvorene u ruševine.

 A sada, neki bezumnici vas koji ugrađujete svoj život u ove svetinje optužuju da devastirate kulturno blago, kako oni kažu, Crne Gore.

A nije bila devastacija ono što se događalo sa ovim svetinjama toliko vremena?", upitao je vladika Amfilohije.

Vladika je nakon liturgije koju je služio povodom slave manastirske crkve - Blagovijesti, zadužbine knjeginje Jelene Balšić, kćerke velikomučenika kosovskog Lazara i žene Đurđa Stracimirovića Balšića, rekao da se obnavljanjem svetinja obnavljaju i mnoge duše koje se oko njih sakupljaju.

"Bog je dopustio i ove viruse da zagospodare Evropom i svijetom i ugroze i onako ugrožen ljudski život, da bi pomogao ljudima da se oslobode vjere u sami prolazni ljudski život i djela da bi ponovo zadobili tu vjeru u pobjedu vječnoga, novoga života nad smrću", poručio je vladika Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije predvodio je i slavsku litiju koja je tri puta ophodila hram, a nakon toga blagoslovio i prerezao slavski kolač i čestitao slavu sestrinstvu ove svete porodice na čelu sa mati Fotinom.

Liturgiju koja je služena bez prisustva vjernika uživo je prenosio Ostrog TV studio na svom "Jutjub" kanalu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana