Митрополит Амфилохије: Преко литија се догађа духовна обнова

Срна
Митрополит Амфилохије: Преко литија се догађа духовна обнова

ПОДГОРИЦА - Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије оцијенио је да они који су задужени за културу мисле да је култура рушевине, камење, те да су без култа – без богослужења то остаци прошлих времена и људских грађевина, који губе сваки свој смисао.

Митрополит Амфилохије данас је, након службе поводом Сабора светих дванаест апостола у манастиру Светих апостола Петра и Павла у Рибњаку код Бара, рекао да је свако свето мјесто призвано да буде свједок живога Господа, да се у њему служи и поклања имену Божијем и кроз њега обнављају људске душе.

"Тако ће Господ дати да и у ово наше вријеме новога гоњења Цркве и прогањања имена Христовог, обновом духовном која се догађа у Црној Гори, обновом народне душе преко ових литија молитвених, дође до обнове древних светиња: Пречисте крајинске, Светих архангела Михаила и Гаврила на Превлаци, као и срушене Цркве Светога Петра Ловћенског Тајновидца на Ловћену", додао је митрополит Амфилохије.

Митрополит је навео да је разарањем утробе Ловћена угрожена изворна Црна Гора Светога Јована Владимира, светих Немањића, Војислављевића, Балшића, Црнојевића, Петровића, те истакао да да ће Бог дати да буде обновљена ловћенска капелица, преноси Радио Светигора.

"Даће Бог да се и та црква обнови, као и многе друге цркве, по мјери обнављања вјере у Христа Бога, обнављања Цркве Божје у души овога народа. И ова црква је свједочанство те обнове, обнове овога свештенога манастира на Рибњаку", рекао је митрополит.

Владика је додао да као што је Господ разапет и васкрсао, и као што су страдали дванаест светих апостола Његових, али васакрсли својим моштима и својим свједочанством живим и живоносним, тако и светиње Божије васкрсавају.

"Дивни свједок тога је и овај храм Петра и Павла у коме је васкрсла она древна, прадревна светиња апостолска, немањићка и прије немањићка и послије немањићка у Расу", рекао је владика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана