Mitropolit Amfilohije: Preko litija se događa duhovna obnova

Srna
Mitropolit Amfilohije: Preko litija se događa duhovna obnova

PODGORICA - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocijenio je da oni koji su zaduženi za kulturu misle da je kultura ruševine, kamenje, te da su bez kulta – bez bogosluženja to ostaci prošlih vremena i ljudskih građevina, koji gube svaki svoj smisao.

Mitropolit Amfilohije danas je, nakon službe povodom Sabora svetih dvanaest apostola u manastiru Svetih apostola Petra i Pavla u Ribnjaku kod Bara, rekao da je svako sveto mjesto prizvano da bude svjedok živoga Gospoda, da se u njemu služi i poklanja imenu Božijem i kroz njega obnavljaju ljudske duše.

"Tako će Gospod dati da i u ovo naše vrijeme novoga gonjenja Crkve i proganjanja imena Hristovog, obnovom duhovnom koja se događa u Crnoj Gori, obnovom narodne duše preko ovih litija molitvenih, dođe do obnove drevnih svetinja: Prečiste krajinske, Svetih arhangela Mihaila i Gavrila na Prevlaci, kao i srušene Crkve Svetoga Petra Lovćenskog Tajnovidca na Lovćenu", dodao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je naveo da je razaranjem utrobe Lovćena ugrožena izvorna Crna Gora Svetoga Jovana Vladimira, svetih Nemanjića, Vojislavljevića, Balšića, Crnojevića, Petrovića, te istakao da da će Bog dati da bude obnovljena lovćenska kapelica, prenosi Radio Svetigora.

"Daće Bog da se i ta crkva obnovi, kao i mnoge druge crkve, po mjeri obnavljanja vjere u Hrista Boga, obnavljanja Crkve Božje u duši ovoga naroda. I ova crkva je svjedočanstvo te obnove, obnove ovoga sveštenoga manastira na Ribnjaku", rekao je mitropolit.

Vladika je dodao da kao što je Gospod razapet i vaskrsao, i kao što su stradali dvanaest svetih apostola Njegovih, ali vasakrsli svojim moštima i svojim svjedočanstvom živim i živonosnim, tako i svetinje Božije vaskrsavaju.

"Divni svjedok toga je i ovaj hram Petra i Pavla u kome je vaskrsla ona drevna, pradrevna svetinja apostolska, nemanjićka i prije nemanjićka i poslije nemanjićka u Rasu", rekao je vladika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana