Мирослав Туђман: Унитарна БиХ нема будућност

Срна
Foto: Архива

ЗАГРЕБ - Посланик у Хрватском сабору и некадашњи шеф хрватских обавјештајних служби Мирослав Туђман рекао је да су се све вишенационалне државе распале деведесетих година прошлог вијека, те да "унитарна БиХ нема будућност".

Он сматра да предсједник СДА Бакир Изетбеговић "брани позицију која је на штету Хрвата", док за Жељка Комшића наводи да је "очигледно изван данашњег времена и простора".

Туђман за портал "Директно" истиче да је у бошњачкој политици већ 30 година присутна линија која заговара унитарну БиХ.

- То је напросто у супротности са интересима друга два конститутивна народа. Поготово са интересима Хрвата, који немају свој ентитет, односно своје политичко окружење гдје могу равноправно партиципирати у власти и доношењу одлука - наводи Туђман.

Он упозорава Изетбеговића да "брани позицију која је директно на штету Хрвата, а која ће, посљедично, бити и на штету Бошњака".

Туђман поручује да у Сарајеву требају да знају да БиХ мора испунити стандарде и услове ЕУ.

- Према томе, Хрватска као чланица ЕУ не само да може, већ има обавезу да инсистира на промјенама Изборног закона како би се успоставили демократски односи у БиХ, те како би Хрвати као конститутивни народ могли остваривати своја конститутивна права - каже Туђман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана