Miroslav Tuđman: Unitarna BiH nema budućnost

Srna
Foto: Arhiva

ZAGREB - Poslanik u Hrvatskom saboru i nekadašnji šef hrvatskih obavještajnih službi Miroslav Tuđman rekao je da su se sve višenacionalne države raspale devedesetih godina prošlog vijeka, te da "unitarna BiH nema budućnost".

On smatra da predsjednik SDA Bakir Izetbegović "brani poziciju koja je na štetu Hrvata", dok za Željka Komšića navodi da je "očigledno izvan današnjeg vremena i prostora".

Tuđman za portal "Direktno" ističe da je u bošnjačkoj politici već 30 godina prisutna linija koja zagovara unitarnu BiH.

- To je naprosto u suprotnosti sa interesima druga dva konstitutivna naroda. Pogotovo sa interesima Hrvata, koji nemaju svoj entitet, odnosno svoje političko okruženje gdje mogu ravnopravno participirati u vlasti i donošenju odluka - navodi Tuđman.

On upozorava Izetbegovića da "brani poziciju koja je direktno na štetu Hrvata, a koja će, posljedično, biti i na štetu Bošnjaka".

Tuđman poručuje da u Sarajevu trebaju da znaju da BiH mora ispuniti standarde i uslove EU.

- Prema tome, Hrvatska kao članica EU ne samo da može, već ima obavezu da insistira na promjenama Izbornog zakona kako bi se uspostavili demokratski odnosi u BiH, te kako bi Hrvati kao konstitutivni narod mogli ostvarivati svoja konstitutivna prava - kaže Tuđman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana