Министри Стефановић и Остојић договорили начин транспорта миграната

Танјуг
Министри Стефановић и Остојић договорили начин транспорта миграната

Бајакови - На Бајакову је данас одржан састанак министра унутарњих послова Хрватске Ранка Остојића и министра унутарњих послова Србије Небојше Стефановића.

"Важно нам је да се договоримо о брзом транзиту, уз поштовање процедура и правила, али да они не губе време, да буде пристојно, топло, да људи имају нормалан и хумани приступ. Потребно је, међутим, договорити стратешки приступ.  Ми нисмо криви за ово што се догађа, а нисмо ни економски довољно јаки, ни Хрватска ни Србија нити можемо примати по 50 хиљада људи", казао је Небојша Стефановић, говорећи о томе да одговоре на бројна питања треба дати - Европска унија.

"Треба нам инструкција о томе што је то будућност, јер ако се буду градили зидови од Њемачке према Аустрији па Словенији, где ће то довести? Ако то буде Европа премрежена оградама, то није она коју смо жељели", рекао је српски министар унутарњих послова.

"Избеглице дођу и прођу, комшије остају. Не морамо увек да се слажемо и волимо, али морамо да сурађујемо", додао је Стефановић, закључујући да се без обзира на размирице из прошлости министри сада труде да успоставе што боље односе - "стабилизација и нормализација, безбедност грађана је оно за што примамо плаћу".

Новинарима се обратио и хрватски министар Ранко Остојић, који је упитан о прихватном центру који се гради у Славонском Броду. Остојић каже да је предвиђен капацитат за 5.000 људи те да ће се он једноставно моћи пунити и чистити. Највећа предност ових плодоносних разговора, истакао је Остојић, је договор да се људе смјешта директно у камп па да их се даље транзитира, а ових дана помаже и што нема кише и снијега.

"Не можете предвидјети проблеме и несугласице, али ово је корак напријед", казао је Остојић, наводећи да је циљ да у кризи која слиједи "покушамо спасити што више људи од болести или да се неко не дај боже неко смрзне".

"Са колегама из Србије једноставно и брзо смо се договорили око превоза од Шида до Славонског Брода", казао је Остојић, додајући да неће бити мијењања стројовођа ни вагона, од Шида ће се ићи директно у Брод, а једна од главних тема разговора је била регулација изрегулишемо надлежности полиције око прелаза Бапске/Беркасово.

"Чим буде готов прихватни центар Славонски Брод, директни возови из Шида ће кренути", а ангажман полиције ће бити и с једне и с друге стране, да то буде што боље, казао је Остојић.

"Циљ је да у уз бољу регулацију створимо што хуманије увјете за те људе", казао је.

"Кључна ствар коју очекују мигранти и што ће условити њихово мирно понашање је информација да ће бити нормалан пут да ће бити миран пријелаз", казао је на то Стефановић, додајући да мир у редовима избјеглица омогућује да транзит буде што сигурнији.

Подсјетимо, током јучерашњег дана због великог приљева избјеглица и очајних увјета у којима су чекали на прелазак границе на пункту Беркасово-Бапска хрватска је полиција почела губити контролу и одгуривати избјеглице, вадећи из масе само дјецу и друге осјетљиве појединце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана