Милановић:Ако није Анте Павелић, онда је Андреј Пленковић

Танјуг
Милановић:Ако није Анте Павелић, онда је Андреј Пленковић

ЗАГРЕБ - Хрватски председник Зоран Милановић коментарисао је данас у Петрињи премијера Андреја Пленковића и његову евентуалну повезаност са “афером софтвер”, због које је средином новембра ухапшена министарка за регионални развој и Фондове Европске уније Габријела Жалац.

-Ко је АП? Је ли Анте Павелић? Није. Колико је прошло времена? Книнска Мадам де Помпадур Жозефин Римац и ова друга, Габика, то су цуре калибриране за велики домет, а ухватили су их ко задње опанчарке. И све сад то излази ван, то су лопине. Видимо сад из њихове комуникације… Ако АП није Анте Павелић, онда је Андреј Пленковић - рекао је Милановић новинарима на испраћају 3. хрватског контигента у мисији НАТО у Литванији.

Милановић тврди да је премијер Пленковић свjедок ове афере, да му је ситуација незамислива и да је, како је казао, “ствар забрињавајућа.

Овим повoдом је поново упитао шта државно тужилаштво ради по питању министра одбране Марија Баножића и сугерисао да “постоји опасност заборава”.

Бивша министарка Габријела Жалац ухапшена је због сумњивог посла израде софтвера врijедног 2,16 милиона евра, који је Министарство регионалног развоја и фондова Европске уније доделило компанији „Ампелос“.

Она је ухапшена у акцији Канцеларије европског јавног тужиоца у Хрватској, заједно са директором Централне агенције за финансирање и уговарање програма и пројеката ЕУ Томиславом Петрицом и још двије особе.

Габријела Жалац и Јосипа Римац су размјењивалњ поруке на тему афере софтвер и спомињале иницијале АП, при чему није искључена могућност да је то актуелни премијер Андреј Пленковић, те да је то релевантно јер се тиме бави европско тужилаштво.

Сматрају и да је Андреј Пленковић морао да се изјасни о овим порукама и да каже да ли је на било који начин повезан са овим случајем.

Јосипа Римац, некадашња државна секретарка Министарства управе и бивша книнска градоначелница, позната и као “краљица ХДЗ-а”, ухапшена је крајем маја 2020. у склопу велике акције у Хрватским шумама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана