Милановић уручио одликовања хрватским генералима

Танјуг
Милановић уручио одликовања хрватским генералима

КНИН - Уочи сутрашње централне прославе 25. годишњице војно-полицијске акције Олуја, хрватски предсједник Зоран Милановић је вечерас у Книну доделио одликовања генералима Хрватске војске.

“Велика је ствар што ће вјерујем сутра, у ове дане окупљања, наше друштво бити шире. 25 година након рата, моја је част да одликујем и хрватске јединице из БиХ. То је наш дуг части”, рекао је Милановић.

Оно што, како је рекао, са дубоким људским увјерењам може да каже је да су ратови готови и да је те ратове Хрватска добила.

“Хрватски рат је био праведан рат. И као сваки рат, био је тежак и крвав”, казао је Милановић.

Он је уручио одлуке о одликовању Велередом краља Петра Крешимира IV с лентом и Даницом пензионисаним генералима ХВ-а за изузетан допринос у стварању ратне стратегије и војне доктрине, заслуге у изградњи Оружаних снага и за личне успехе у вођењу и командовању јединицама Оружаних снага, као и одлуке о одликовању Редом Николе Шубића Зринског гардијским бригадама ХВО-а и Специјалној полицији МУП-а за исказано јунаштво њихових припадника у Домовинском рату.

Прије додјеле одликовања, обратио се пензионисани генерал Анте Готовина, који је, између осталог, рекао да је пуно времена прошло од завршетка рата, али никад није касно учинити добро, учинити праведно.

“Драги пријатељи, својом храброшћу и несебичним заузимањем за домовину у оно за наш народ судбоносно вријеме, заједништвом свих нас изградили смо хрватску војску спремну и способну да се одбранимо, окончамо наметнути рат и створити претпоставке за трајни мир”, навео је Готовина, пренио је хрватски портал index.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана